Τέλη Οκτωβρίου απαντά η Ε.Ε. για την περικοπή συντάξεων


Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί αναφορικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
Το παραπάνω φέρεται να υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παρών στην ενημέρωση κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Για ακόμα μία φορά ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (Τρίτη) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ευρώπη θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη δημόσια τηλεόραση ότι: «είμαι αρκετά αισιόδοξος, διπλωματικά θα το λέγαμε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η Γερμανία φέρεται να συναινεί στη μη εφαρμογή του, αρκεί να πληρούνται δύο όροι: α) να αποδειχθεί ότι έτσι κι αλλιώς, επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και β) να μην αποτελέσει η συγκεκριμένη εξαίρεση «αφετηρία» για μη εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα το απόγευμα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν εξετάζονται δυο σενάρια από την κυβέρνηση για τι θέμα των συντάξεων. Επαναλάμβαναν επίσης ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό και υπογράμμιζαν πως ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% «για να το διαχειριστεί όπως επιθυμεί».
Συνεπώς, η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του.
Τέλος, υπενθύμιζαν ότι -σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση τόσο το 2019, όσο και τα δύο επόμενα έτη (2020 και 2021).

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!