Η Exxon Mobil ετοιμάζεται, η Άγκυρα απειλεί


Η ExxonMobil θα ξεκινήσει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ανοικτά της κυπριακής ακτογραμμής μέχρι τα τέλη του έτους ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, παρά τις απειλές της Άγκυρας.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Νηλ Τσάπμαν, δήλωσε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν «κάποια στιγμή στο τέταρτο τρίμηνο» προσθέτοντας ότι η εταιρεία του και η συνεργάτης Qatar Petroleum έχουν επικεντρωθεί σε μία περιοχή στα νοτιοδυτικά της Κύπρου όπου έχουν την άδεια να εξερευνήσουν.
Ο Τσάπμαν πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν έχει ερευνήσει με λεπτομέρεια την παρακείμενη περιοχή (οικόπεδο 7), για την οποία η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία αδειοδότησης χθες, Πέμπτη.
Η κίνηση αυτή της Λευκωσίας προκάλεσε ακόμη μία σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο ανέφερε ότι η Άγκυρα «δεν έχει επιτρέψει και δεν θα επιτρέψει» σε καμία χώρα ή εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες χωρίς την άδειά της σε ύδατα που τα θεωρεί δικής της δικαιοδοσίας.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ορισμένα σημεία από τα οικόπεδα που έχει προκηρύξει για γεωτρήσεις η Κύπρος βρίσκονται στο τουρκοκυπριακό κομμάτι του νησιού και υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε εκμετάλλευση υγρογονανθράκων παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι τα όποια κέρδη από την εξόρυξη θα μοιραστούν δίκαια σε όλους τους πολίτες του νησιού, εφόσον υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού.
Το σημείο όπου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες η ExxonMobil δεν βρίσκεται σε οικόπεδο που διεκδικεί η Άγκυρα.
«Τα όποια ζητήματα μεταξύ κυβερνήσεων, θέματα συνόρων είναι για τις κυβερνήσεις και η ExxonMobil δεν είναι κυβέρνηση, αλλά εταιρεία» υπογράμμισε ο Τσάπμαν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!