ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας: Υπογραφή συμβάσεων για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής».             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
                              (ΦoΔΣΑ)
                   ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Φράγκων 6 - 8 Τ.Κ. 54626 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 508800
Γρ. Τύπου 2310 508805 Φαξ 2310 508806
Email: otapress@anakyklosi.gr

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                           Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Θέμα: «Υπογραφή συμβάσεων για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης
              των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων  (ΜΕΒΑ) των
             Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς,
              Πέλλας και Χαλκιδικής».

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας η υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης μελέτης ωρίμανσης για την υλοποίηση των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων των περιφερειακών ενοτήτων (ΠΕ) Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής.
Παρουσία των εκπροσώπων των ενώσεων εταιριών  αναδοχής  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ Μιχ. Γεράνης παρουσίασε το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των μελετών που συντάχθηκαν με βάση τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατασκευαστούν δυο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετούν τους δήμους Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη στα ανατολικά και τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Π. Μελά, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου στα δυτικά καθώς και μία μονάδα για την εξυπηρέτηση του νομού Πιερίας.
Παράλληλα ανατέθηκε η μελέτη για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων, μία για την εξυπηρέτηση εξυπηρέτησης του νομού Κιλκίς,  μία του νομού Πέλλας και δυο του νομού Χαλκιδικής που θα εξυπηρετούν τη δυτική Χαλκιδική με τους δήμους Κασσάνδρας, Ν. Προποντίδας, Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων και 30% του δήμου Πολυγύρου και της ανατολικής Χαλκιδικής που θα εξυπηρετούν τους δήμους Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Ορμυλίας, το 70% του δήμου Πολυγύρου και το Άγιο Όρος.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεράνης οι μονάδες αυτές θα διαχειρίζονται το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων που θα προκύπτει από την διαλογή στην πηγή και θα παράγουν υψηλής ποιότητας κομπόστ, υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό ή λίπασμα μετά την ανάμειξή του με κηπευτικό χώμα.
Οι συμβάσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019 και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τον πρόεδρο του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ η διαχείριση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι του περιφερειακού σχεδιασμού αφού θεωρείται το πιο βλαπτικό υλικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα όπως επισήμανε ο κ. Γεράνης η κατασκευή και η λειτουργία των ΜΕΒΑ θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που συνιστά κοινοτική οδηγία και εθνικό στόχο και θα μας οδηγήσει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του οράματος για την κυκλική οικονομία και την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων.
Αναφορικά με τη χωροθέτηση των ΜΕΒΑ και τις κοινωνικές αντιδράσεις που συνοδεύουν κατά κανόνα την αναγγελία παρόμοιων έργων ο κ. Γεράνης τόνισε ότι αυτή έχει εξασφαλιστεί και θα γίνει σε υφιστάμενους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων ενώ εκτίμησε ότι η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει και μέσα από τη μεγάλη συμμαχία των πολιτών και της ενωμένης αυτοδιοικητικής οικογένειας θα υλοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιριών Τσομπανίδης Χρ. και Μαυρόπουλος Αντ.  υπογράμμισαν ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία που διαθέτουν θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας και θα κάνουν πιο εύκολο και πιο ασφαλές το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα στοιχεία των ενώσεων των αναδόχων εταιριών έχουν ως εξής:

-    "ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ"

Ανάδοχος Ένωση Εταιριών: "ENVIROPLAN A.E. - ΦΡΑΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ - HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"

-    "ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ , Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"


Ανάδοχος Ένωση Εταιριών: "ΕΠΕΜ Α.Ε. - ΕΠΤΑ Α.Ε. - Α.Δ.Κ Α.Ε - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!