Το “colpo grosso” που στήνεται με τα "προβληματικά δάνεια"



Το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και πιο έντονα οι απόψεις κυβερνητικών φορέων για ρύθμιση των δανείων που έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Στα πλαίσια της «ανακούφισης» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ακούγονται διάφορες λύσεις. Οι διάφορες ρυθμίσεις προς το παρόν προσκρούουν στη άρνηση της τρόικας. Η ρύθμιση που προωθείται είναι οι πολίτες να πληρώνουν μόνο τους τόκους και κάποιο διάστημα...


Τι συμβαίνει όμως στο παρασκήνιο; Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Μάλλον υπάρχει μια καλά στημένη παγίδα προς όλους όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Γιατί παρά τις σημερινές αρνήσεις της τρόικας και των Γερμανών στο τέλος θα συναινέσουν σε αυτές τις ρυθμίσεις τόσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.  Το αντάλλαγμα θα είναι η εξαγορά τους από Γερμανικές Τράπεζες και άλλες και ξένα funds.

Τι σημαίνει αυτό για το Έλληνα πολίτη που οφείλει ένα τέτοιο δάνειο; Ότι θα πρέπει να συναλλάσσεται με κάποια γερμανική τράπεζα. Φυσικά, μετά από μερικά χρόνια η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη για τα ελληνικά νοικοκυριά, άρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή τους. Τότε λοιπόν θα έρθουν οι κατασχέσεις των ακινήτων αλλά και των επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων  σε βορειοευρωπαίους ιδιώτες   μια και ελάχιστοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Μάρτιος είναι ένας μήνας οριακός. Αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες  καταθέτοντας το  επιχειρησιακό τους σχέδιο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  για να έχουν  βιώσιμο το επιχειρησιακό τους σχέδιο και κατ' επέκταση για να είναι και  οι ίδιες,  θα πρέπει να έχουν απαλλαγεί από τα αυτά τα δάνεια, να μειώσουν το δείκτη της σχέσης δανείων προς καταθέσεις.
Με απλά ελληνικά θα υποχρεωθούν να πουλήσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής και εξυπηρέτησης.

Αν πάρουμε υπόψη τις δηλώσεις Βορίδη, πριν μερικούς μήνες για κατασχέσεις στη πρώτη κατοικία, τότε «έρχεται και δένει το γλυκό». Από την  άλλη μεριά βλέπουμε κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση να έχουν το θέμα της ρύθμισης των δανείων στη πρώτη θέση. Άραγε γνωρίζουν το πρόβλημα ή δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά από μερικά χρόνια;
Συμπερασματικά, ο μόνος τρόπος να σωθεί το ακίνητο είναι να συνεχισθεί η αποπληρωμή των δόσεων. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη κοινωνία;

avatonpress


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!