Ερώτηση και τροπολογία βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για τη διακοπή συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6 Ιουνίου 2013
                                                Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013
Ερώτηση για τη διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες υπέβαλαν προς τον Υπουργό Εργασίας πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Μάρκου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ κατέθεσαν και σχετική τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος...

Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. αναφέρονται στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012 σε παλιννοστούντες ομογενείς από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., μεταξύ των οποίων και αρκετοί  ποντιακής καταγωγής, που λάμβαναν τα περασμένα χρόνια τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα καθώς η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου οδήγησε στην οριστική διακοπή του συγκεκριμένου προνοιακού επιδόματος για αρκετούς μέχρι πρότινος δικαιούχους. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Βρούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η ρύθμιση οδήγησε σε κοινωνική αδικία εις βάρος αρκετών ομογενών.
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας α. σε πόσες περιπτώσεις διεκόπη η καταβολή της σύνταξης ανασφάλιστος υπερηλίκων, β. ποιο ήταν το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος, γ. αν εξετάζει για τους δικαιούχους τη μείωση του χρόνου παραμονής στην Ελλάδα στα 15 έτη, αντί των 20 που ισχύει σήμερα και δ. αν εξετάζει τη δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών των συντάξεων του ΟΓΑ και του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος.
Αναλυτικά, η ερώτηση αναφέρει:


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: «Διακοπή συντάξεων του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες»

Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 A'/12.11.2012) σε παλιννοστούντες ομογενείς από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. που λάμβαναν τα περασμένα χρόνια τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΓΑ.
Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, όπως προβλέφθηκε στο άρθρο πρώτο της υποπαραγράφου ΙΑ.6. παραγρ. 5, του Ν. 4093/2012, οδήγησε στην οριστική διακοπή του συγκεκριμένου προνοιακού επιδόματος για αρκετούς μέχρι πρότινος δικαιούχους. Ειδικότερα, η διάταξη ορίζει ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση της εν λόγω σύνταξης τη μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα για 20 έτη καθώς και τη μη λήψη σύνταξης από άλλο κράτος.
Με την υπ’ αριθμ. 7542/21.2.2013 ερώτηση, είχαμε ρωτήσει τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αν εξετάζει την περίπτωση συμψηφισμού των ποσών των συντάξεων του ΟΓΑ και του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος που πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Ο κ. Υπουργός είχε καταστήσει σαφές στην υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ90022/6121/181 απάντησή του ότι «όποιος λαμβάνει σύνταξη από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα, είτε είναι ομογενής είτε Έλληνας υπήκοος» και ότι «ειδική εξαίρεση από τις ανωτέρω διατάξεις για τους ομογενείς από την Αλβανία και τη Ρωσία δεν προβλέπεται».
Ωστόσο, ο κ. Υπουργός με συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» που προβλήθηκε στις 4 Ιουνίου 2013, παραδέχθηκε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4093/2012 συνιστά κοινωνική αδικία για πολλούς ομογενείς και προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αποκατάστασή της.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Σε πόσες περιπτώσεις έγινε διακοπή της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων λόγω της εφαρμογής του Ν. 4093/2012;
2.      Ποιο ήταν το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε από τη διακοπή και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος;
3.      Εξετάζει τη μείωση του χρόνου νόμιμης και μόνιμης παραμονής στα 15 έτη, αντί των 20 που ισχύει βάσει του Ν. 4093/2012;
4.      Με δεδομένο ότι αρκετοί ομογενείς λαμβάνουν ιδιαίτερα πενιχρές συντάξεις από τα κράτη από τα οποία προήλθαν, εξετάζουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών των συντάξεων του ΟΓΑ και του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Κυρίτσης

Νικόλαος Τσούκαλης

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Θωμάς Ψύρρας

Κατερίνα Μάρκου




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!