Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Δείτε πως να απαλλαγείτε



Συχνά, ανάμεσα στις συζητήσεις γυναικών, είναι τα παράπονα για δυσάρεστα συμπτώματα του γαστρεντερικού συμπτώματος όπως το φούσκωμα, ο πόνος, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. 
Τα συμπτώματα αυτά και αποκλείοντας άλλες παθολογικές καταστάσεις οδηγούν στη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας χρόνιας και υποτροπιάζουσας διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος. Πάνω από το 5 με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με τη διατροφή και το στρες να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου.

Ο ρόλος της διατροφής

Η σχέση του συνδρόμου με τη διατροφή είναι ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς κάθε άτομο πρέπει να αναγνωρίσει στον εαυτό πια τρόφιμα πυροδοτούν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Οι διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες με βάση τον ασθενή και τα συμπτώματα που εκδηλώνει.

Κάποιες γενικές οδηγίες είναι:

Τα μικρά και συχνά γεύματα.
Το αργό και καλό μάσημα της τροφής.
Το γεύμα να πραγματοποιείται σε ήρεμο περιβάλλον, μακριά από εντάσεις.
Η αποφυγή πλούσιων σε λιπαρά τροφίμων.
Η επαρκής κατανάλωση υγρών.
Η μη υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
Η λήψη εξατομικευμένων συμβουλών από εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.

Φυσική δραστηριότητα

Η αύξηση των επιπέδων της φυσικής δραστηριότητας είναι μια σύσταση που δίνεται συχνά σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κυρίως όταν το βασικό τους σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα. Πέρα από την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, η οποία είναι το ζητούμενο στις συγκεκριμένες καταστάσεις, τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με το σύνδρομο είναι δεδομένα καθώς η άσκηση λειτουργεί ως μια διαδικασία μείωσης τους στρες και της καθημερινής έντασης. Είναι σαφές ότι τα άτομα που γυμνάζονται τείνουν να είναι πιο υγιή, καθώς η άσκηση βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία.

Έτσι λοιπόν προτείνουμε: την υιοθέτηση μιας ευχάριστης για εσάς συστηματικής άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας και για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.



Στρες


Η αιτιολογία του συνδρόμου δεν είναι απόλυτα καθορισμένη ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι το στρες αποτελεί βασικό παράγοντα εκδήλωσης του, καθώς

Μειώνει την πιθανότητα αποκατάστασης από τη νόσο.
Αυξάνει το κίνδυνο υποτροπών.
Μειώνει την ικανότητα του ατόμου να διαχειριστεί τη νόσο.
Μειώνει τη συμμόρφωση του ατόμου με τις ιατρικές οδηγίες.
Σχετίζεται με άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη που συχνά συνυπάρχει.

Η διαχείριση του στρες, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών, μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων του συνδρόμου. Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε τη συμβουλή εξειδικευμένου στη διαχείριση του στρες επιστήμονα υγείας, καθώς η διαχείριση του είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και καθημερινότητας.



Το άρθρο υπογράφουν:

Άννα Παπαγεωργίου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Phd Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»



Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Σύμβουλος  Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

MSc Επιστήμονας Διαχείρισης του Στρες και Προαγωγής της Υγείας

Επ. Συνεργάτης Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»




boro


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!