Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στηρίζει τη παράταξη δικηγόρων «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

    
                                                                                    Θεσσαλονίκη 20/2/2014
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στηρίζει τη παράταξη δικηγόρων «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Τα τελευταία χρόνια -ιδίως κάτω από τη «σκιά» του Μνημονίου- γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η Δικαιοσύνη είναι από τα πρώτα «θύματα» των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Μετατρέπεται, με μεγαλύτερη ένταση από πριν, σε ένα απλό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Νομιμοποιεί με τις αποφάσεις των οργάνων της τα κυβερνητικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις και προωθούνται με διαδικασίες που προσβάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας (συνεχής νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου). Το δικαιϊκό μας σύστημα αποδιαρθρώνεται και προσαρμόζεται στα μέτρα του Μνημονίου με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των δανειστών. Οι εφαρμοζόμενες τα τελευταία χρόνια μνημονιακές πολιτικές έχουν ως βασικό στόχο την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας συνολικά
Είναι προφανές ότι μία τέτοια πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί με τα « συνηθισμένα» μέσα που διαθέτει η αστική δημοκρατία. Η επιτυχία της προϋποθέτει την χρήση «εργαλείων» που περιορίζουν ή καταργούν δημοκρατικές εγγυήσεις που θεωρούνταν αυτονόητες από την μεταπολίτευση ( τουλάχιστον) μέχρι και σήμερα και προσπαθεί να επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική της και να αντιμετωπίσει την αντίσταση των εργαζομένων και της κοινωνίας με «όπλο» την κλιμάκωση της καταστολής. Το κράτος έκτακτης ανάγκης είναι παρόν. Σήμερα που οι πολίτες έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη δικαιϊκής προστασίας, η προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη καθίσταται απαγορευτική λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους και της αύξησης του κόστους πρόσβασης σε αυτή. Επιχειρείται για πρώτη φορά από την εποχή της μεταπολίτευσης ο περιορισμός πρόσβασης στη δικαιοσύνη των πολιτών αλλά και η βίαιη έξοδος από το επάγγελμα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων.
Αυτές οι πολιτικές «απαιτούν» ένα άλλο μοντέλο στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Δικηγορίας. Η κρίση αποκάλυψε ότι η τύχη της μικρομεσαίας δικηγορίας είναι συνυφασμένη με τους αγώνες και τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου ( πανελλαδικά και τοπικά) «στοιχήθηκε» πίσω από την κυβερνητική πολιτική. Επιχείρησε να αποσυνδέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης από τα μέτρα που λαμβάνονται, εξαιτίας του μνημονίου, σε βάρος των πολιτών, της δικαιοσύνης και των δικηγόρων.
Ο Δ.Σ.Θ. πρέπει να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας που δοκιμάζεται και αγωνίζεται, να συνδεθεί με τις αγωνίες και τις ελπίδες της , να συντονιστεί με τους αγώνες της και να παρεμβαίνει με συγκροτημένο τρόπο επάνω σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» με το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, το έμψυχο δυναμικό της και τον υποψήφιο Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ Χρήστο Μπακέλλα, δημιουργεί εύλογες ελπίζει ότι θα οδηγήσει τον Δ.Σ.Θ. να αναλάβει τον αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο που αντιστοιχεί στην παρούσα κοινωνική κατάσταση, προς όφελος της δικαιοσύνης και της κοινωνίας συνολικά.
  • Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!