Αστυνομοκρατία σε μαθητές: «Δεν θα γράψετε στις Πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη»

Μέρες αστυνομικής αυθαιρεσίας και προσπάθεια άτυπης "υπαγωγής" των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως δημοσιεύσαμε πριν 2 ημέρες, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», με έγγραφο από τη ΓΑΔΑ καλούνται τα αστυνομικά τμήματα «να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων» της Αττικής με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων που άπτονται της αρμοδιότητα του υπ. Δημοσίας Τάξης και ειδικότερα της αστυνομίας.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ένστολοι αστυνομικοί επισκέφτηκαν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αγία Παρασκευή με σκοπό να συλλέξουν προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών και αυτό χωρίς να έχει ενημερωθεί  η αρμόδια Δ/νση ΠΕ Β’ Αθήνας ή να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπ. Παιδείας.

«Δεν θα γράψετε στις Πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη»

Όπως αναφέρει ο Μπάμπης Χριστακόπουλος στο tribune.gr άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έγινε στο Κερατσίνι όπου κλήθηκε από το τμήμα της περιοχής η διευθύντρια λυκείου του Κερατσινίου για να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αντίθεση με τον διευθυντή του γυμνασίου στο οποίο συστεγάζονται και ο οποίος αρνήθηκε να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές, η διευθύντρια του λυκείου έδωσε 8 ονόματα ανήλικων μαθητών.
Οι μαθητές, κλήθηκαν με την σειρά τους να καταθέσουν και να ενημερωθούν ότι θα κατηγορηθούν για κακουργηματικές πράξεις. Η αστυνομική αυθαιρεσία ωστόσο, δεν σταμάτησε στην έκδοση της κατηγορίας από την αστυνομία αντί για τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που κλήθηκαν να καταθέσουν, ενημερώθηκαν, μετά το πέρας της κατάθεσής τους, ότι δεν θα είναι σε θέση να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας τους.
Όπως αναφέρει ο Μπάμπης Χριστακόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με την τοπική ΕΛΜΕ ενημερώθηκε, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να υπάρξει και ότι θα προχωρήσουν σε ψήφισμα και παράσταση διαμαρτυρίας διότι αυτό θεωρείται παρέμβαση στο εκπαιδευτικό έργο, ενώ διευκρίνισαν ότι, παρά το γεγονός ότι η διευθύντρια του σχολείου καλύπτεται νομικά, δεν παύει να είναι ηθικά και παιδαγωγικά υπόλογη. -
Το σχετικό έγγραφο που έφερε στην επιφάνεια ο Σύλλογος Π.Ε. "Περικλής" με τις εντολές της ΓΑΔΑ

Η γενική γραμματέας του συλλόγου "Ο Περικλής" δήλωσε στο tvxs.gr πως: "Zητήσαμε να μάθουμε βάση ποιας εντολής μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο επισημαίνοντας παράλληλα ότι εμείς δεν ανήκουμε στο υπ. Δημοσίας Τάξης αλλά είμαστε υπάλληλοι του υπ. Παιδείας. Τότε μας επέδειξαν το σχετικό έγγραφο της ΓΑΔΑ που δίνει εντολή στους αστυνομικούς διευθυντές να επισκεφτούν τα σχολεία και να «μεθοδεύσουν» προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους διευθυντές προκειμένου οι τελευταίοι να τους αναφέρουν προβλήματα ή ζητήματα και να καταθέσουν αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπ. Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ποια είναι αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία ενός σχολείου και θα μπορούσαν να υπάγονται σε αυτό το υπουργείο;"
Επίσης αναφέρει πως: "Δεν μας είπαν απολύτως τίποτα. Δεν έθεσαν αυτοί ζητήματα. Ζητούσαν από τους διευθυντές να καταθέσουν αιτήματα για τα προβλήματα των σχολείων που αφορούν τις αρμοδιότητες της αστυνομίας. Το δε έγγραφο αναφέρει ότι οι αρχές θα προβούν σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις - αναφορές προς την ηγεσία της αστυνομίας προκειμένου να ενημερωθεί και να προχωρήσει σε ότι κινήσεις είναι να κάνει" προσθέτοντας "«Είναι πρωτόγνωρο. Δουλεύω πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Το να βλέπει κάποιος αστυνομικούς να έρχονται ένστολοι στο σχολείο, να ζητούν προσωπικά στοιχεία συναδέλφων δημιουργεί ένα κλίμα περίεργο. Γιατί να πάρουν το κινητό τηλέφωνο του διευθυντή του σχολείου. Αν θέλουν να έχουν μια υπηρεσιακή επαφή – κι αν αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους – θα έπρεπε να μείνουν στη υπηρεσιακό τηλέφωνο του σχολείου» προσθέτει και σημειώνει: «η αστυνομία στο σχολείο δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας, ένα κλίμα που δεν το έχουμε ζήσει ποτέ. Εγώ τουλάχιστον που δουλεύω 29 χρόνια δεν το έχω ζήσει. Πριν από εμένα μπορεί και να υπήρχε. Την εποχή της Χούντας»."

alfavita  και tvxs


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!