Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ για την COSCO -Αδωνις: Δεν καταλαβαίνετε από λεφτά γιατί είστε κομμουνιστές


Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που χειρίζεται ζητήματα Εφοδιαστικής (σχεδιασµός, υλοποίηση και έλεγχος της ροής αγαθών και εμπορευμάτων) προκάλεσαν μια νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης αποσκοπεί στην ανάπτυξη του κλάδου της Εφοδιαστικής (logistics), δεδομένων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα προκειμένου να αποτελέσει κόμβο του διακομιστικού εμπορίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Θοδωρή Δρίτσα, έκανε λόγο για «κυβέρνηση της καταστροφής» και αντέτεινε πως το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, «ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πιο ισχυρού τμήματος της μονοπωλιοποιημένης αγοράς».

«Για την Αριστερά, η ανάπτυξη δεν ταυτίζεται με την κερδοφορία. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, μπορεί να έχουν “κερδοφορία”. Για ποιον όμως; Η μικρή προβλήτα που απέμεινε για το Δημόσιο στον ΟΛΠ, έχει ακόμα κίνηση γιατί ο Πειραιάς είναι φιλέτο. Το Δημόσιο όμως έχει δεσμευτεί έναντι της COSCO να μην αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος: «Ποιος φορέας ιδρύει τα επιχειρηματικά- εμπορευματικά πάρκα; Ως γνωστόν, οι αρχικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν την πλήρη παραχώρηση του Θριασίου Πεδίου στην COSCO, η οποία στη συνέχεια για δικούς της λόγους το “πάγωσε”. Εμείς μιλάμε σαφέστατα για δημιουργία και διαχείριση των πάρκων με ευθύνη του Δημοσίου».

«Είναι λογικό να μην καταλαβαίνετε από λεφτά, γιατί είστε κομμουνιστές», απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ενώ η ΕΕ θέλει ιδιωτικά τα κέρδη και τις επιχειρήσεις, αυτοί θέλουν σοσιαλιστικού τύπου ανάπτυξη, αλλά και να παραμείνουν στην ΕΕ και στο ευρώ. Η Ευρώπη περιμένει τον κ. Λαφαζάνη να μαζέψει τα λεφτά της Ευρώπης, να τα φέρει εδώ να τα φάμε! Και θα μας πάρουν και στο τέλος και ένα γλυφιτζούρι για δώρο!», σάρκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει εάν θα καταργήσει τη σύμβαση με την COSCO για να συμπεράνει ο ίδιος πως στην «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να έρθει και να ξηλώσει όλες τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, τους νόμους και τις επενδύσεις» και μετά, μη έχοντας χρήματα, να διεξάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, στο πρότυπο της αντίστοιχης σκέψης του Γ. Παπανδρέου. «Να καταλάβουμε κάτι: ΣΥΡΙΖΑ ίσον μεγάλη περιπέτεια!» συμπέρανε ο κ. Γεωργιάδης.


Το νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έστω και με επιμέρους ενστάσεις για την «ελλιπή περιβαλλοντική προστασία» και την «έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού»- αιτίες που επικαλέστηκαν οι ΑΝΕΛ για να το καταψηφίσουν. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που εκπροσωπήθηκαν από τον Γ. Κασαπίδη.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις, πως δίνει στις εταιρείες logistics το δικαίωμα να διακινούν προϊόντα και να διατηρούν αποθήκες. Το αποτέλεσμα θα είναι «χιλιάδες απολύσεις» οδηγών και προσωπικού, «εκτός και αν οι απολυμένοι πάνε να δουλέψουν στις εταιρείες εφοδιαστικής με αποδοχές 586 ευρώ», είπε ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Κατσώτης.

«Το νομοσχέδιο θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες, αφού τον πρώτο λόγο στα θέματα εφοδιαστικής θα τον έχουν ιδιωτικά και κυρίως ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», παρατήρησε ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!