Συνάντηση με τρόικα: να κερδίσει χρόνο για εργασιακά, ασφαλιστικό προσπαθεί ο Βρούτσης


Του Τζώρτζη Ρούσσου

Μέσω της κοροϊδίας προσπαθεί όπως φαίνεται να αγοράσει χρόνο ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Χθες η διαπραγμάτευση με την τρόικα είχε χαρακτήρα ενημέρωσης. Ηταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Βρούτση να πείσει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει πρώτα να αφεθεί χρόνος ώστε αυτές να συμβούν μετά τον Απρίλιο του 2015.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας προσπαθούσαν να πείσουν χθες αργά το βράδυ ότι ετέθη κόκκινη γραμμή από τον υπουργό Εργασίας ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις. Ετσι εξέφραζαν την άποψη ότι όλα τα ζητήματα στο ασφαλιστικό (κατάργηση των κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να αποχωρούν μετά το 62 έτος) και τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, δικαίωμα λήψης απεργίας κ.λπ.) παραμένουν ανοιχτά.

Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, θεωρεί ότι θα κερδίσει τον χρόνο δεδομένου ότι παρουσίασε στην τρόικα τα εξής:

Τα 8 σενάρια του ΚΕΠΕ

• Τη μελέτη του ΚΕΠΕ με τα 8 εναλλακτικά σενάρια για τη σωτηρία του ασφαλιστικού (την οποία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μελέτη που δεν έγινε σε κοινά αποδεκτές επιστημονικές βάσεις ενυπάρχει το συμπέρασμα ότι υπάρχει χρόνος για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα για να κρατήσει θολό το τοπίο είπε στους διαπραγματευτές των δανειστών μας ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί 394 συνολικά χρήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μέχρι σήμερα εκκρεμούν. Εκεί όμως βρίσκεται και η μεγάλη κοροϊδία. Χωρίς κλεισμένους ισολογισμούς δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές αναλογιστικό συμπέρασμα για την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βρούτσης βέβαια παραβλέπει το γεγονός ότι έχει θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να τηρούν από την 1-1-2015 τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα με την υιοθέτηση των οποίων θα φωτιστεί πλήρως και επαρκώς η οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Οι μελέτες του ILO

• Τις αποφάσεις του κοινωνικού διαλόγου στη Γενεύη και τις τρεις μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), με τις οποίες ζητείται χρόνος για να δοκιμαστεί το σύστημα Βρούτση στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων ενώ εκφράζεται και η άποψη από τον ILO ότι η Ελλάδα στο θέμα του τρόπου λήψης απεργίας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Εδώ βέβαια βρίσκεται η άλλη μεγάλη κοροϊδία του κ. Βρούτση, αφού μιλά για νέο καθεστώς μέσω του ΑΣΕ και χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού, κάτι που είναι απολύτως ψευδές καθότι δεν θεσμοθετήθηκε κάτι τέτοιο ενώ ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις δεν δίνει νομοθετική εξουσιοδότηση για αλλαγές μέσω υπουργικών αποφάσεων. Αλλα θέματα που ετέθησαν από τον υπουργό Εργασίας αφορούσαν την ένταξη των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου διαιτησίας.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!