Δύσκολα βγαίνουν τα... κουκιά - Η επιλογή Δήμα έφερε αναταράξεις



Η υποδοχή που έτυχε το όνομα του Σταύρου Δήμα, ως υποψήφιου για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν αφήνει και τις καλύτερες των εντυπώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα έγινε ξανά πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ με τις φωνές για νέα πολιτική αστάθεια να δυναμώνουν, ενώ στο εσωτερικό, το χρηματιστήριο «βυθίστηκε» αλλά και οι αναποφάσιστοι βουλευτές δεν φαίνεται να τείνουν προς το «ναι».

Δύσκολα βγαίνουν τα... κουκιά
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Δήμας είναι ένας μετριοπαθής, σοβαρός και σίγουρα έμπειρος πολιτικός, η υποψηφιότητά του δεν φαίνεται να αναπτύσσει την απαραίτητη δυναμική για να πεισθούν οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές και να συμπληρωθεί το παζλ των 180 ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε γίνει πολύς λόγος για το πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να βρει τα... κουκιά για την εκλογή προέδρου με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και ορισμένους από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Ωστόσο, το όνομα του Σταύρου Δήμα φαίνεται πως δεν δείχνει να κερδίζει υποστηρικτές με αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές να τρίζουν ήδη τα δόντια, ενώ, τα μαντάτα από την πλευρά εκείνων που υπέγραψαν το συναινετικό κείμενο των «8» δεν είναι ευχάριστα.
Ηδη η Νίκη Φούντα, αλλά και ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα, ενώ ούτε οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης έχουν τοποθετηθεί υπέρ.
Ούτε, πάντως, και από τα... δεξιά φαίνεται να υπάρχει φως, καθώς, στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ φαίνεται πως το όνομα του πρώην υπουργού δεν δείχνει να συγκινεί κάποιους ώστε να σπάσουν την κομματική γραμμή και να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Καταποντίστηκε» το Χρηματιστήριο – Ανήσυχος ο Χαρδούβελης
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο σημειώθηκαν αναταράξεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μάλιστα, είναι η οικονομία, καθώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε στα επίπεδα του 1987 με τη βουτιά να είναι άνευ προηγουμένου.
Ο Γενικός δείκτης σήμερα έκλεισε στις 902,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση 12,78% και εγείροντας μεγάλη ανησυχία.
Ηδη τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για φόβο και αγωνία στις αγορές και τους επενδυτές από την επιστροφή στην πολιτική αβεβαιότητα, ενώ η πρωτοφανής αυτή αντίδραση ίσως ήταν κάτι που δεν είχε υπολογίσει η ελληνική πλευρά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γκίκας Χαρδούβελης κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης την αίτηση της Ελλάδας για παράταση του Μνημονίου, ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονη ανησυχία.
Ο λόγος είναι πως αμέσως μετά την θετική έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας ήρθε η ανακοίνωση για την ημερομηνία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κάτι που έφερε τριγμούς με αποκορύφωμα τη σημερινή ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο.
Στο οικονομικό, επιτελείο, άλλωστε, δεν το κρύβουν πως οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχία και θέτουν εν αμφιβόλω τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για επιστροφή στην ομαλότητα.
Αλλωστε, ήδη οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γέρουν Ντάισελμπλουμ έσπευσαν να χτυπήσουν καμπανάκι σημειώνοντας πως, η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το αδιέξοδο, ενώ επισήμαναν ότι ήταν ενήμεροι για τις εξελίξεις.

   










με πληροφορίες από iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!