Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τα νεκρά ψάρια στις όχθες του ποταμού Λουδία.



Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Νεκρά ψάρια στις όχθες του ποταμού Λουδία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια στις όχθες του Λουδία ποταμού, στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου, οι θάνατοι χαρακτηρίζονται «περιβαλλοντικής αιτιολογίας» και δεν εντοπίστηκαν παθολογικοί παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, τα νεκρά ψάρια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης και προχώρησε άμεσα στη διενέργεια αυτοψίας και στην αποστολή δειγμάτων ψαριών για εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των θανάτων. Την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015 πραγματοποιήθηκαν κοινές αυτοψίες με τους υπαλλήλους των Τμημάτων Αλιείας και Εσωτερικών Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την αυτοψία, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, διαπιστώθηκαν νεκρά ψάρια και καβούρια σε μεγάλους αριθμούς, τα οποία παρασύρονταν προς τη θάλασσα. Τα νεκρά ψάρια ήταν ποικίλου μεγέθους, ανήκαν σε πολλά διαφορετικά είδη, αλλά κυρίως σε είδη που διαβιούν σε γλυκά νερά. Μάλιστα, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών ειδών με μεγάλη αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο γουλιανός και τα καβούρια.
Σχετικά με την αιτία που προκάλεσε τη θανάτωση των ψαριών, με ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά, αναφέρει πως πρόκειται για «περιβαλλοντικό ρύπο που εισήχθη στην κοίτη του ποταμού ανάντη και μακριά από την εκβολική περιοχή». Γεγονός που αποδεικνύεται από το στοιχείο ότι τα περισσότερα νεκρά ψάρια, δεν αφορούν τα ευρύαλα είδη, αλλά τα είδη του γλυκού νερού, ενώ συμπεραίνεται και το ότι η ουσία (ρύπος) που απορρίφθηκε ήταν δραστική, με μεγάλη συγκέντρωση και σε μεγάλη ποσότητα. Τα ψάρια νεκρώθηκαν από ασφυξία λόγω αλλαγής των χαρακτηριστικών του νερού.
Είναι προφανείς οι κυβερνητικές ευθύνες παντελούς έλλειψης μέτρων ελέγχου, προστασίας τόσο του συγκεκριμένου ποταμού αλλά και συνολικά  αφού τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και αφορούν σε τελευταία ανάλυση την περιβαλλοντική πολιτική και την πολιτική διαχείρισης των υδάτων που δεν στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά στην ικανοποίηση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαισιο της καπιταλιστικης οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ποταμού, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!