Ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης προτείνει: Πώς να φτιάξετε πασχαλινά παραδοσιακά τσουρέκια σε 5 βήματα


Πώς να φτιάξετε πασχαλινά παραδοσιακά τσουρέκια σε 5 βήματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Τσενικίδη από τα Μελί Μελί Πυλαίας.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ 

2500γρ Αλεύρι Αμερικής
4γρ Βανίλια
4γρ Μαχλέπι
4γρ Μαστίχα
6γρ Μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
210γρ Χυμό πορτοκαλιού
280γρ Γάλα
140γρ Βούτυρο 82% από αγελαδινό γάλα
140γρ Βούτυρο 99% από κατσικίσιο γάλα
320γρ Αυγά (5 ή 6 αβγά, ανάλογα με το μέγεθος)
830γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
60γρ Νωπή μαγιά




ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ 
340γρ Αλεύρι
340γρ Νερό χλιαρό
60γρ Νωπή μαγιά

ΑΥΓΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΙΜΑ
4τμχ Αυγά
2τμχ
κρόκοι
1 πρέζα
αλάτι
Ανακατέψτε καλά όλα μαζί. Αφήστε για 10 λεπτά. Αλείψτε με πινέλο.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζυγίστε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το μπέικιν και τη μαγιά. Φυλάξτε τα σε μια άκρη.

ΠΡΟΖΥΜΙ: Σε ένα μεγάλο πλαστικό μπωλ ή μια μικρή λεκάνη βάλτε το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Διαλύστε τη μαγιά και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε πολύ καλά και αφήστε το προζύμι σε κάποιο ζεστό σημείο ή σκεπάστε το με μια κουβέρτα για να ετοιμαστεί πιο γρήγορα. Το προζύμι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει διπλασιαστεί ο όγκος του, σε περίπου μία ώρα.

1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τα βούτυρα (τα οποία έχετε μαλακώσει) και τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε με έναν αναδευτήρα τα αυγά και ρίξτε τα και αυτά στην κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή κλίμακα και ανακατεύοντας διαρκώς προσθέστε τη ζάχαρη. Προσοχή να μη ξεφύγει η θερμοκρασία! Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας όταν φτάσει στους 35°C. Είναι πολύ σημαντικό η θερμοκρασία των υγρών να μην ξεπερνά τη θερμοκρασία τους σώματός μας.



2. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ με γάντζο για το ζύμωμα, ρίξτε στον κάδο το αλεύρι με τα μπαχαρικά, το προζύμι και τέλος τα υγρά από την κατσαρόλα. Ξεκινήστε το ζύμωμα στην αργή ταχύτητα. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν γίνει λεία, ομοιογενής και γυαλιστερή.

3. Αποσύρετε τη ζύμη απο τον κάδο και τοποθετήστε την σε μια μεγάλη λεκάνη για να έχει το περιθώριο να διπλασιαστεί ο όγκος της. Σκεπάστε μια μια κουβέρτα. Ελέγξτε κατά την διάρκεια της αναμονής .

4. Αν έχετε ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας, κόψτε 30 ζυμάρια των 170γρ το καθένα. Αν όχι, προσπαθήστε να κόψετε 30 τεμάχια ζύμης περίπου στο ίδιο μέγεθος. Πλάστε μπαστούνια, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά.




5. Αφού ξεκουράσετε τη ζύμη, ανοίξτε την σε φυτίλια περίπου 50 εκατοστά και πλέξτε την κλασική πλεξούδα με τα τρία φυτίλια. Τοποθετήστε τα στο ταψί όπου θα τα ψήσετε, υπολογίζοντας να υπάρχει κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν. Τα τσουρέκια διπλασιάζουν τον όγκο τους όταν ψήνονται. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω τους για να μην στεγνώσουν. Αφήστε τα σε ζεστό μέρος και υπολογίστε ότι θα χρειαστεί 1 ώρα αναμονή. Περάστε με αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C , πάνω κάτω αντίστασεις για 60΄λεπτά περίπου.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.


Καλή Ανάσταση με υγεία για όλους!


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!