Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βαγδάτη UPD

Στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, προχώρησαν οι τοπικές αρχές, μετά την εισβολή εκατοντάδων διαδηλωτών στην πράσινη ζώνη και στο κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει στην πόλη - αλλά μόνο να εξέλθει από αυτήν.

Ιράκ - Βουλή

Προηγήθηκε μήνυμα του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, με το οποίο τους προέτρεπε να εισβάλουν στην πράσινη ζώνη.

PHOTOS: Alleged images of protesters within the Iraqi parliament. - @RudawEnglish pic.twitter.com/8y3evJiNbt

— Conflict News (@Conflicts) 30 Απριλίου 2016

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πράσινη ζώνη από το πρωί του Μ. Σαββάτου, μετά τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το πράσινο φως για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από τoν πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Να φύγουν οι δειλοί!» (υπονοώντας τους βουλευτές).

Ιράκ - Βουλή

Η πράσινη ζώνη φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς στο εσωτερικό της, βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες (όπως τα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο, η πρεσβεία της Βρετανίας και των ΗΠΑ).

Oι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας (μεταξύ αυτών, επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της προεδρικής φρουράς) έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Ορισμένοι Ιρακινοί βουλευτές φέρεται να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε την εισβολή στην ιρακινή Βουλή (έκανε λόγο για επίθεση) και μίλησε για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Η επίθεση που αναφέρθηκε νωρίτερα εναντίον του κοινοβουλίου του Ιράκ και οι βίαιες διαδηλώσεις στη Βαγδάτη θέτουν τον κίνδυνο μιας περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη τεταμένης κατάστασης... Πρόκειται για μία εσκεμμένη διατάραξη της δημοκρατικής διαδικασίας... η σύντομη επιστροφή στην τάξη είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού... κι ολόκληρης της περιοχής, που είναι αντιμέτωπη με πολυάριθμες απειλές.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!