Βραζιλία: Φυλάκιση 23 ετών στο 'δεξί χέρι' του Λούλα

Ο Ντιρσέου, εξέχων πρόσωπο στο αριστερό Εργατικό κόμμα, που κυβερνούσε τη Βραζιλία από το 2003 μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έχει μία ακόμη καταδίκη στο βιογραφικό του. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του είχε επιβάλει στο παρελθόν φυλάκιση άνω των 10 ετών για εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο.

"Ούτε καν η καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπόρεσε να εμποδίσει την εγκληματική υποτροπή", έγραψε χαρακτηριστικά ο Ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιο Μόρο στην ετυμηγορία του, σημειώνοντας ότι ο Ντιρσέου συνέχισε να δρα στο κύκλωμα διαφθοράς της Petrobras ακόμα και μετά την καταδίκη του για εξαγορά ψήφων.

Η έρευνα που έγινε για την υπόθεση Petrobras οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων στελεχών επιχειρήσεων και βετεράνων πολιτικών, συνέβαλε στην επιδείνωση της χειρότερης ύφεσης που έχει καταγραφεί στη Βραζιλία από τη δεκαετία του 1930, ενώ ενέτεινε την αγανάκτηση των πολιτών που βρισκόταν στο υπόβαθρο της διαδικασίας μομφής κατά της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ.

Η Γερουσία παρέπεμψε την προηγούμενη εβδομάδα την Ρουσέφ, μέντορας και προκάτοχος της οποίας ήταν ο Λούλα, σε δίκη για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά. Η κίνηση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση που θεωρείται φιλικότερη έναντι των αγορών και των επιχειρήσεων.

Η Ρουσέφ δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το σκάνδαλο στην εταιρεία. Όμως σε βάρος του Λούλα, ιδρυτικού στελέχους του Εργατικού κόμματος, όπως και ο Ντιρσέου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι του έγιναν «χάρες» από εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στη Βραζιλία ως Mensalão («μηνιάτικο»).

Πηγή: Reuters


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!