Επιβεβαιώνεται η προσφορά της Bayer για deal με Monsanto

Tο ενδιαφέρον της για την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto επιβεβαίωσε η χημική-φαρμακευτική Bayer, που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιo ηγέτη του αγρο-χημικού κλάδου.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινή επιχείρηση, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο εταιρείες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και χημικών.

Ο γερμανικός όμιλος έχει καταθέσει προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας σπόρων έναντι 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, ή 62 δισεκ. δολαρίων συνολικά συμπεριλαμβανομένου του χρέους. 

Η Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρόταση αντιπροσωπεύει ένα υπερτίμημα (premium) 37% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για τη σχεδιαζόμενη προσφορά.

Την περασμένη Πέμπτη η Monsanto με ανακοίνωση της αποκάλυψε την προσέγγιση της Bayer και ανέφερε ότι το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζει την πρόταση, η οποία υπόκειται σε λεπτομερή νομικό και οικονομικό έλεγχο, την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και άλλες προϋποθέσεις. 

Όμως έτσι η αμερικανική πολυεθνική προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών, με έναν από τους βασικούς μετόχους της Bayer να χαρακτηρίζει την κίνηση ως μια αλαζονική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας.

Η Bayer διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού χρέους και μετοχών. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει οι συνέργειες να συνεισφέρουν ετησίως στα κέρδη της περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις και οι συναλλαγές τελεσφορήσουν, τότε θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αγροχημικών με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Monsanto με την απερίσκεπτη χρήση χημικών έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα υπάρχοντα στάνταρ, την επιστημονική αυστηρότητα, παραβιάζει την αρχή της προφύλαξης και στο πέρασμά της αφήνει κατεστραμμένα αγροκτήματα, ανθρώπους, ζώα, καθώς και τα οικοσυστήματά τους προκειμένου να εξαπλώσει τις εμπορικές της δραστηριότητες. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας και αγροχημικών κυριάρχησε στην αγορά, κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσά τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup.

Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup και των κερδών της Monsanto, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Πέρυσι ο αμερικανικός κολοσσός κατείχε το 63% των αδειών κυκλοφορίας -και των υπό έγκριση για κυκλοφορία- γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!