Η Γαλλία σε απεργιακό κλοιό - Πυρπόλησαν περιπολικό στο Παρίσι

Όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε την Τετάρτη από διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έσπευσαν να βγουν από το όχημα κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, στη διάρκεια της συγκέντρωσης εναντίον της αστυνομικής βίας η οποία είχε απαγορευθεί, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν απωθήσει από την πλατεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων περίπου 300 αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία».


Γάλλοι αστυνομικοί καταγγέλουν το μίσος εναντίον τους - Ζητούν αυστηρότερη στάση στις διαδηλώσεις

Μία ημέρα μετά τις τεταμένες συγκεντρώσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που κατέληξαν ξανά σε ένταση με την αστυνομία, την Τετάρτη προχωρούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε κινητοποίηση, αυτή τη φορά για αυτό που καταγγέλλουν ως «κλίμα μίσους απέναντι στους αστυνομικούς» -αλλά και ζητώντας «αυστηρότερη» στάση στις διαδηλώσεις.

Τους τελευταίες μήνες, οι επεμβάσεις της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις για τα εργασιακά είχαν προκαλέσει συσσωρευμένες αντιδράσεις. Στα γαλλόφωνα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν εικόνες και πλάνα που καταγγέλλουν την στάση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.

Έτσι, στην «αντεπίθεση» αποφάσισε να περάσει η συνδικαλιστική ένωση των γάλλων αστυνομικών UNSA, καλώντας τους ένστολους την Τετάρτη σε συγκεντρώσεις εναντίον του «κλίματος μίσους απέναντι στην αστυνομία».

Ωστόσο, η UNSA ζητά επίσης, όπως σημειώνει η Monde, «να έχει λυμένα τα χέρια να αντιμετωπίσει τους "ταραξίες" και ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση της τάξης».

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών Φιλίπ Καπόν υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «είναι απογοήτευση για πολλούς συναδέλφους να έχουν την αίσθηση ότι είναι υπόλογοι όταν ουσιαστικά είναι οι ίδιοι θύματα βίας».

«Από την έναρξη των συγκεντρώσεων εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, είχαμε πάνω από 300 αστυνομικούς τραυματίες» υποστήριξε, λέγοντας πως «αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει ούτε μία συγκέντρωση στη Νάντη, τη Ρεν ή το Παρίσι που να μην καταλήγει σε βία».

Συμβολικά, αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι στην Place de la Republique, που είναι ο χώρος της «Ολονυκτίας» κατά των εργασιακών και τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μόνιμα το επίκεντρο της έντασης.

Απεργιακός κλοιός

Απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας περιόρισαν στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να οπισθοχωρήσουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία.

Έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών, εκατοντάδες διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικοί, έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις.

Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους, οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει την Τρίτη, με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του κ. Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές - αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!