Και ο Βούτσης κατά της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά

Του Ηλία Μπενέκου

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια, προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Ν. Βούτση για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος επί της ουσίας ήρθε να συνταχθεί με τις απόψεις του Π. Καμμένου περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου, αλλά και της επιρροής που θεωρείται ότι ασκεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «στα όρια της αντισυνταγματικότητας». «Εγώ δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας».

Νέες αντιδράσεις
Η θέση αυτή που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις, καθώς από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως παραδοχή απαξίωσης της σημασίας του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και της ποιότητας των νομοθετημάτων που έρχονται προς έγκριση στη Βουλή. Ουσιαστικά, η τοποθέτηση του κυρίου Βούτση έριξε νερό στο μύλο της σχετικής συζήτησης που είχε ανοίξει μόλις δύο 24ωρα νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Π. Καμένος, ο οποίος είχε παραδεχθεί από τη Σύρο ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μια πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική, για τη οποία δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων λίγο αργότερα ο κ. Βούτσης επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση στο ΑΠΕ αναφερόντας ότι δεν θέτει θέμα συνταγματικότητας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την ουσία των λεγομένων του περί προβληματικής ρύθμισης. «Εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής. «Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις», τόνισε, για να καταλήξει «δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν».

Και μπορεί η δήλωση του κ. Βούτση να μονοπώλησε χθες το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν ο μόνος από το κυβερνητικό στρατόπεδο που αμφισβήτησε τη ρύθμιση για τον ΦΠΑ. Απαράδεκτη, χαρακτήρισε τη διάταξη ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ. «Ο κύριος Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!