Φαμπρ: Κάποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι

Συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε με την πλειονότητα του καλλιτεχνικού κόσμου στην Ελλάδα μετά την απόφασή του να μετατρέψει το Ελληνικό Φεστιβάλ σε... βελγικό δίνει ο Γιαν Φαμπρ, ο Βέλγος καλλιτέχνης που έμεινε στην ιστορία για την παράστασή του με τα παλλόμενα πέη.

Απαντώντας στους Έλληνες καλλιτέχνες που τον αποκάλεσαν persona non grata μετά την απόφασή του, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, να τους αποκλείσει «όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, εμάς, τους Έλληνες δημιουργούς, θεωρώντας μας ανάξιους να συμμετέχουμε στην 'εγκατάσταση' που εσείς ο ίδιος θα επιμελείσθε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως μας ξαναδοθεί το βήμα, αφού πρώτα θα έχουμε 'μυηθεί' (με όρους κανονικότατης εκπαίδευσης) στο προσωπικό αισθητικό σας σύμπαν» ο Γιαν Φαμπρ μιλώντας στην εφημερίδα τα ΝΕΑ δηλώνει ότι «κάποιοι (σ.σ. Έλληνες καλλιτέχνες) ήταν λιγάκι ηλίθιοι και τυφλοί».

Επιμένει, δε, ότι θα έκανε ξανά την ίδια επιλογή αν σήμερα του γινόταν πρόταση για να αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ και επαναλαμβάνει ότι «δεν είχα ελευθερία».

«Βεβαίως (σ.σ. θα έκανε την ίδια επιλογή) διότι είμαι καλλιτέχνης και επιμελητής. Κι ως καλλιτέχνη και επιμελητή πρέπει να μου δοθεί απόλυτη ελευθερία, είναι θεμελιώδης αρχή. Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, δεν είχα ελευθερία. Αν δείτε προσεκτικά το σκεπτικό μου, υποστήριζα πολύ τους έλληνες καλλιτέχνες. Αλλά κάποιοι ήταν λιγάκι ηλίθιοι και τυφλοί» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρεται, τέλος, και στην προσπάθειά του να διατεθούν τα απούλητα εισιτήρια της παράστασης «Όρος Όλυμπος» στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο σε καλλιτέχνες και φοιτητές. 

«Δεν το επέτρεψε η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Προέρχεστε από μια περίπλοκη χώρα. Αγωνιζόμουν για τους νέους καλλιτέχνες αλλά οι Έλληνες τους απέκλειαν» αναφέρει.

Πηγή protothema.gr


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!