«Βόμβα» Βούτση: Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τεράστιο πολιτικό ζήτημα εκ νέου δημιουργούν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος -ούτε λίγο ούτε πολύ- συντάχθηκε με τη γραμμή Καμμένου για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. 

Μιλώντας στους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριντζή στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βούτσης, τέσσερις ημέρες αφότου ψήφισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, χαρακτήρισε το μέτρο... αντισυνταγματικό. 

«Δεν θα το έλεγα σε τέτοιους τόνους όπως το είπε ο Πάνος ο Καμμένος. Είναι σαφές πως είναι πολύ προβληματικό αυτό το μέτρο και είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ακολούθησε τις εντολές των δανειστών, αφού, όπως είπε, «η νησιωτικότητα δεν έχει αναγνωριστεί μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα σαν μία ιδιαιτερότητα, αλλά είναι και στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών κανόνων και πολλές νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Και λυπάμαι να σας πω το καλοκαίρι στις πολύ δύσκολες συνεδριάσεις εκείνες μας είχε συνταράξει η επιμονή που προφανώς είχε στοιχείο οικονομικού ανταγωνισμού εναντίον της χώρας μας για να ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες είχε προκληθεί σάλος από τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος και αυτός, παρότι ψήφισε τα μέτρα στη Βουλή την Κυριακή, από τη Σύρο που βρισκόταν είπε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Δυστυχώς, παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης, δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε, με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης, να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας».

Η δήλωση αυτή του κ. Καμμένου είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Αμυνας.

Επιμένει ο Βούτσης 

Εντωμεταξύ, λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής σε νέα του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επέμεινε για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. 

«Στα όρια της συνταγματικότητας» κινείται η εν λόγω διάταξη, είπε, επισημαίνονταις ότι από τα πρώτα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

 Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής.

Ερ.: Κύριε πρόεδρε, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, αναφερθήκατε στην επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σας ακούσαμε να λέτε ότι η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κινείται στο όριο της συνταγματικότητας…

Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.

Ερ.: Άρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη;

Απ.: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις.

Ερ.: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;

Απ.: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!