Περί «κλοπής» του περσινού πρωταθλήματος

Διάβασα τις δηλώσεις του Γ. Αλαφούζου από την Αμερική. Ασφαλώς κι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Όμως, υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο είμαι υποχρεωμένος να σταθώ.

Λέει σε κάποια στιγμή λοιπόν ότι, «φέτος ο Ολυμπιακός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα, αλλά πέρσι μας το έκλεψε, ο Παναθηναϊκός το δικαιούνταν». Με όλο το σεβασμό προς τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, για να σου κλέψουν κάτι, πρέπει να είναι δικό σου. Έστω να το έχεις στα χέρια σου. Κι ο Παναθηναϊκός πέρσι δεν είχε κανένα πρωτάθλημα στα χέρια του. Ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, έστω αρχές Δεκέμβρη, βρέθηκε πέντε πόντους μπροστά από τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός, όμως, ποτέ δεν πέρασε βαθμολογικά τον Ολυμπιακό σε μία ολόκληρη σεζόν. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν συνήθως από τρεις έως έξι πόντους.

Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έκανε αυτή τη δήλωση εννοώντας την τιμωρία του Παναθηναϊκού με μείον τρεις βαθμούς λόγω των επεισοδίων στο 2-1 της ομάδας του επί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Πράγματι τότε, 25η αγωνιστική σε σύνολο 34, ο Παναθηναϊκός  είχε πλησιάσει με τη νίκη του στους τρεις πόντους τον Ολυμπιακό. Κι ήταν η πρώτη φορά στο β΄γύρο, που η απόσταση των δύο ομάδων είχε μειωθεί στο τρίποντο.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός ωφελήθηκε από την καμπάνα του ΠΑΟ, αφού το υπέρ του +3 έγινε αυτόματα +6. Όμως, άλλο αυτό κι άλλο η κλοπή πρωταθλήματος! Ο Ολυμπιακός παρά την ήττα του στη Λεωφόρο, παρέμενε πρώτος και φαβορί για το πρωτάθλημα, ακόμη κι αν δεν έτρωγε την τιμωρία ο Παναθηναϊκός. Διότι πρώτον θα είχε διαφορά τριών πόντων και δεύτερον ακόμη και σε ισοβαθμία θα υπερτερούσε του Παναθηναϊκού, από τα μεταξύ τους αποτελέσματα (1-0 στο Καραϊσκάκη κι 1-2 στη Λεωφόρο).

Βεβαίως, υπήρχαν ακόμη 9 αγωνιστικές στις οποίες όλα μπορούσαν να συμβούν. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως, πως μπορείς να μιλήσεις για κλοπή, όταν ο Ολυμπιακός το είχε στα χέρια του το πρωτάθλημα; Από τον Ολυμπιακό εξαρτώνταν ο τίτλος, όχι από τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός ακόμη κι 9 νίκες να έκανε, δεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα αν ο Ολυμπιακός έκανε με τη σειρά του 8 νίκες. Και  τι παιχνίδια είχε ο Ολυμπιακός; Μέσα με Ξάνθη, Αστέρα, Κέρκυρα, Λεβαδειακό, Καλλονή κι έξω με Γιάννινα, Πανθρακικό, Πανιώνιο, Πλατανιά.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να λέει άλλα πράγματα, ότι δηλαδή έχασε τον τίτλο από το -3, αν παρέμενε ως το τέλος σε απόσταση βολής, δύο-τριών πόντων, από τον Ολυμπιακό. Όμως, αυτό που έγινε ήταν αμέσως μετά το 2-1 επί του Ολυμπιακού, να κάνει δύο σημαντικές νίκες (μέσα επί του ΠΑΟΚ κι έξω επί του Εργοτέλη) κι από εκεί και πέρα σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια (με Αστέρα μέσα κι Ατρόμητο, Βέροια, Πανθρακικό έξω) να πάρει ένα πόντο…

Να υπενθυμίσω επίσης ότι νωρίτερα μέσα στη σεζόν όταν ο Παναθηναϊκός είχε πλησιάσει στον πόντο τον Ολυμπιακό, την 14η αγωνιστική, αυτό που έκανε ήταν να πάει στην Ξάνθη και να χάσει με 4-2…Κοντολογίς, όταν έπρεπε ο Παναθηναϊκός να κάνει το κάτι παραπάνω σαν διεκδικητής του τίτλου, δεν το έκανε.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι πέρσι ο Παναθηναϊκός το πάλεψε περισσότερο το πρωτάθλημα από φέτος. Όμως, ο Ολυμπιακός με το που ανέβηκε στην πρώτη θέση την 18η αγωνιστική, τελευταία του α΄γύρου, ποτέ δεν ξαναέπεσε.

Αυτός το είχε στα χέρια του και αυτός το πήρε, δικαιότατα κατά την προσωπική μου άποψη.


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!