Αλέξης Τσίπρας: Την κριτική από τα αριστερά, οφείλουμε να την ακούμε πολύ προσεκτικά

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η συμφωνία για το χρέος, ήταν "ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε" και υπόσχεται ότι στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν,  "θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις".

"Μπορεί τελικά να καταλήξαμε σε συμβιβασμό ώστε να μην αναγκαστεί το γερμανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία πριν από τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο για ρπώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις αλλά σαφείς δεσμεύσεις. Και το σημαντικότερο: η συμφωνία προβλέπει έναν 'κόφτη χρέους',  που διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θ α καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της", είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντάς του "άκρως διχαστικό λόγο" και αναμάσημα πρωτοσέλιδων συγκεκριμένης εφημερίδας.

"Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν οι δικές του μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση, που να τον δεσμεύει σε κάτι -μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ".

Ερωτηθείς  για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες εκτός Ελλάδος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "ο σάλος θα έπρεπε να προκύψει από το γεγονός ότι η ρύθμιση για τις offshore, η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν νομικά ανεφάρμοστη και δεν μπορούσε να πιάσει κανέναν. Γι' αυτό δεν την πείραξαν τόσο καιρό και γι' αυτό οι διεθνείς  οργανισμοί κατά της διαφθοράς, ζήτησαν την αλλαγή της. Ορίσαμε την απαγόρευση στις μη συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες και ακολούθησε ένα πρωτοφανές μπαράζ υπκρισίας για το γεγονός ότι έτσι νομιμοποιούμε εταιρείες στις συνεργαζόμενες, ανάμεσα στις οποίες είναι και τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το επόμενο βήμα θα ήταν αν βάλουμε περιορισμό για όλες τις εταιρίες στο εξωτερικό. Και όπως είδατε στη Βουλή, δεν ήμασταν εμείς, που έχουμε το πρόβλημα".

Αναφερόμενος στις αλλαγές του εκλογικού νόμου, σημειώνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν "πολύ πριν από το φθινόπωρο του 2019" και εκφράζει την ελπίδα η αξιωματική αντιπολίτευση "να μην την κοπανήσει” από τον σχετικό διάλογο, "όπως στη συζήτηση για τις εξωχώριες εταιρείες".

Τέλος, αναγνωρίζει ότι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται με "διαφορετικές ταχύτητες", ενώ σημειώνει ότι την "κριτική από τα αριστερά οφείλουμε να την ακούμε πολύ προσεκτικά". Συγκεκριμένα, απαντώντας για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους, είπε χαρακτηριστικά:

"Η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να την ακούμε πολύ προσεκτικά".

(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, Φωτογραφία: Sooc.gr)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!