Βουλή: Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η ακρόαση της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη

Με νέο διαδικαστικό «μπλόκο» που «έστησαν» τα μέλη της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκίνησε πριν από λίγο η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «πετυχαίνοντας» να μην παρίσταται ως συνεργάτης της ο νομικός της παραστάτης Θέμης Σοφός.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν το θέμα εάν θα παρίσταται ακόμα και ως βοηθητικός συνεργάτης της ο συνήγορος της εισαγγελέως προκειμένου να την βοηθήσει στον χειρισμό των εγγράφων που τυχόν θα πρέπει να καταθέσει από το αρχείο της στην Επιτροπή για να υποστηρίξει τις θέσεις της.

Ένα θέμα που είχε «επιλυθεί» την προηγούμενη φορά, με την ομόφωνη καταληκτική απόφαση των παρόντων μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που απέρριπτε ως απαράδεκτη την επιστολή της με την οποία υποστήριζε η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη ότι θα παραστεί σε ακρόαση μόνο εάν συνοδεύεται από τους δύο συνηγόρους της και της ζητήθηκε να υποβληθεί νέα αίτησή της με την οποία μπορεί ο συνήγορός της να παραστεί όχι με αυτή την νομική του ιδιότητας αλλά ως συνεργάτης της για την υποβοήθηση χειρισμού του αρχείου της, βουβός και χωρίς δικαίωμα υποβοήθησης.

Με την έναρξη της συνεδρίασης σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πως διαφωνεί με την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη φορά και ζήτησε και επέμεινε στην ανάκλησή της. Παράλληλα και η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου έθεσε θέμα ότι στις διαδοχικές επιστολές τους τόσο η υπό ακρόαση εισαγγελέας εφετών όσο και ο συνήγορός της Θέμης Σοφός επέμειναν στις νομικές τους προσεγγίσεις για την παράσταση του ως συνηγόρου καθώς αναφερόταν, ειδικά στην τελευταία τους επιστολή, με την έκφραση «σε συνέχεια των προηγουμένων…»

Αιτιάσεις που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης λέγοντας ότι από την στιγμή που ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα μια ομόφωνη των παρόντων μελών απόφαση της Επιτροπής και είμαστε έτοιμοι να ακροαστούμε την εισαγγελέα εφετών που έχει προσέλθει με τους όρους που της τέθηκαν, δεν μπορεί σήμερα να έρχεται ένα μέλος της Επιτροπής που απουσίαζε και να θέτει απόφαση ανάκληση της απόφασης.

Το «βραχυκύκλωμα» αυτό έκανε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σχολιάσει πως «μου δημιουργείται η εντύπωση, για να μην πω η βεβαιότητα, με το αίτημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ και σε συνδυασμό με την διαρροή κατά παράβαση κάθε μυστικότητας μια ημέρα (χθες) πριν της ακρόασης της εισαγγελέας εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή μας, άσκησης πειθαρχικής δίωξης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι υπάρχει κάποιο παρασκήνιο από κάποιοι που δεν θέλουν να ακουστεί στην Επιτροπή μας η κυρία Γεωργία Τσατάνη».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αφού χαρακτήρισε ατόπημα για το κύρος της Επιτροπής να έρχεται ένα μέλος που απουσίαζε και να ζητάει ακύρωση μια απόφασης που έχει ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία και κάλεσε «γιατί είναι προφανή η μεταστροφή που μεθοδεύεται» τόσο από τον βουλευτή τον ΑΝΕΛ όσο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόθυμα συντάχθηκαν μαζί αλλά και από την Πρόεδρο της Επιτροπής «είστε υποχρεωμένοι να μας αναφέρετε τι μεσολάβησε και μεταμεληθήκατε…».

Για ανεξήγητο νέο αίτημα μίλησε αφού έχει ληφθεί απόφαση μίλησε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ενώ εν μέρει συμφώνησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προσθέτοντας πως καλό θα ήταν επειδή δημιουργείται ένα θέμα θα μπορούσε ο συνήγορος της εισαγγελέας Θέμης Σοφός να διευκολύνει αποχωρώντας από την ακρόαση. Κάτι που ζήτησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μετά και από την επιμονή για ανάκληση της προηγούμενης απόφαση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη είπε πως θα θέσει τοο αίτημά του σε ψηφοφορία. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτων της μειοψηφίας με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη να ακούγεται να φωνάζει πως «αυτό είναι κωμωδία…»

Με παρέμβασή του ο συνήγορος της εισαγγελέας Εφετών, δικηγόρος Θέμης Σοφός, που έως εκείνη την στιγμή παρακολουθούσαν σιωπηλοί με την κυρία Τσατάνη την έντονη αντιπαράθεση δήλωσε «πως για να διευκολύνω παρά τις διαφορετική νομική προσέγγισή μου, για λόγους ευπρέπειας αποχωρώ. Χαίρετε…»

Μετά από αυτή την επεισοδιακή εμπλοκή και στη συνέχεια απεμπλοκή και ένα αναγκαίο πεντάλεπτο διάλειμμα της συνεδρίασης, πριν από λίγο ξεκίνησε επιτέλους η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς την απαρουσία κανενός άλλου βοηθού της.


Πηγή: www.newsit.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!