Αγριοι καβγάδες στη Βουλή για τις οffshore

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή με αφορμή την τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Η ένταση στη Βουλή ξεκίνησε με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια και συνεχίστηκε με τις κόντρες Λοβέρδου-Παρασκευόπουλου και Τσίπρα-Θεοδωράκη. 

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, κάνοντας κωλοτούμπα σε σχέση με τα όσα είχε νομοθετήσει για τις offshore των πολιτικών με το πολυνομοσχέδιο, δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επανήλθε με διορθώσεις. 

Η τροπολογία 462/10 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Ψήφισαν: 197 βουλευτές, ναι 190, όχι ουδείς, παρών 7, ενώ η ΝΔ αποχώρησε.

Μπλόκαρε την άρση του αξιοποίνου ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, μπλοκάρεται η άρση του αξιοποίνου που επέφερε η χθεσινή δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ που είχε ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο. 

Eιδικότερα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις που ορίζουν ότι οι παραβάτες της σημερινής τροπολογίας δεν μπορούν να κάνουν χρήση ενδιάμεσης χρονικά ευνοϊκότερης ρύθμισης, που, όπως είπε, σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γι’ αυτούς η προσφάτως ψηφισθείσα σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου και συνεπώς να τους παρασχεθεί ασυλία. «Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις ως άνω παραβάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η διόρθωση του υπουργού.

Επιφυλάξεις από τον νομικό κόσμο

Ωστόσο, κορυφαίοι νομικοί, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξαν ότι δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά πώς θα ερμηνεύσουν τον νόμο τα δικαστήρια.

Άρθρο 2 

1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.
2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.

Η αποχώρηση της ΝΔ

Καταγγέλλοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση και την όλη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κάνει παιχνίδια και ότι ουσιαστικά έφερε την προηγούμενη ρύθμιση για να ευεργετήσει όσους είχαν offshore, αφού η δημοσίευση του νόμου και μόνο στο ΦΕΚ παράγει νομικό αποτέλεσμα. 

Αγρια κόντρα Λοβέρδου-Παρασκευόπουλου

Εντονη αντιπαράθεση είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός επετέθη στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον κ. Παρασκευόπουλο. «Ή ευθύνη έχει ο υπουργός που δεν ενημέρωσε για το τι πράττει ή ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος, για να προσθέσει: «Είναι καταφανέστατο ότι η συγκάλυψη έχει και δράκο πίσω της. Υπάρχει πρόσωπο».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και στον κ. Παρασκευόπουλο, είπε «τι με κοιτάς;». Ο Α. Λοβέρδος, σε υψηλούς τόνους, επέμεινε ότι ο υπουργός ξεγέλασε τη Βουλή και του είπε δείχνοντάς τον με το δάχτυλο: «Πρέπει να ντρέπεται. Αυτός».

Παίρνοντας τον λόγο ο Ν. Παρασκευόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε στις τοποθετήσεις του να υποκρίνεται ότι μπορεί να μου μιλά με ευπρέπεια». Ενώ σε άλλο σημείο είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί καν να μου μιλά με ευπρέπεια ή έστω με νηφαλιότητα», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Θεοδωράκης: Εχετε στο επιτελείο σας συνεργάτες του Ακη - Τσίπρας: Συκοφαντείτε

Ο Στ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα «μπρος-πίσω» στο θέμα των offshore, σημειώνοντας ότι «η διάταξη είναι ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης».

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι προστατεύει τη ΝΔ. Το λόγο ζήτησε αμέσως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε σε υψηλούς προς τον πρωθυπουργό: «Εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα», για να προκαλέσει αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές να του ζητούν να πει ονόματα.

«Ξαφνιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται από μια αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια είναι ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σήμερα είναι στη φυλακή, είτε είναι σε υπουργικές θέσεις σήμερα είτε είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού», επέμεινε ο Στ. Θεοδωράκης. 

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη: «Κύριε Θεοδωράκη, εφόσον δεν λέτε κάτι συγκεκριμένο, θα ζητήσω να διαγραφεί από τα πρακτικά η δήλωσή σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε και παρότι είχε πει ότι δεν θα ξαναπάρει τον λόγο, άνοιξε το μικρόφωνο. Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι συκοφαντεί.

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι άλλο να συνεργάστηκαν κάποιοι μια συγκεκριμένη περίοδο, με ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος όπως ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και άλλο να είναι καταδικασμένοι επειδή έκλεψαν.

«Δεν είπε ότι υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκείνη την περίοδο συνεργάζονταν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι το μεμπτό.

Είπε ότι στελέχη που έκλεψαν και καταδικάστηκαν, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι συκοφαντία. Αντί ο κ. Θεοδωράκης να πει ότι εν τη ρύμη του λόγου του έκανε ένα λάθος συκοφαντεί. Κύριε Θεοδωράκη, δεν εχω να πω κάτι άλλο, απλά λυπάμαι πάρα πολύ για σας» σημείωσε.

Επίθεση Λεβέντη σε Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε φωτογραφική και εκδικητική για την οικογένεια Μητσοτάκη την τροπολογία για τις offshore. Ο κ. Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: «Κύρια Τσίπρα, το παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι μέσα σας… Δεν ξέρω αν είναι δίπλα σας», ενώ πρόσθεσε πως η τροπολογία θα καταπέσει.

Επίθεση στη ΝΔ και τα ΜΜΕ από τον πρωθυπουργό

Παρέμβαση στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική κωλοτούμπα όσον αφορά στη ρύθμιση για τις offshore έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της ΝΔ όσον αφορά στη ρύθμιση για τις off shore λέγοντας ότι ήταν «απαράδεκτη» και συμπλήρωσε: «Αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι δυναμώνουν όσοι βρίσκονται στην άκρα δεξιά και κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Λένε ότι τα ίδια με εμάς είστε. Ετσι κερδίζει η λογική ''όλοι μέσα στο βούρκο είστε''». 

«Αυτό δεν μπορούσε αυτό να μείνει αναπάντητο» τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την... τούμπα της κυβέρνησης και εξήγησε: «Ερχόμαστε σήμερα για να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω στο πολιτικό σύστημα και πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δίνουμε μια μάχη για  ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή. Κάνουμε μια βελτιστοποίηση με απόλυτο τρόπο αλλά μόνο με απόλυτο τρόπο μπορείς να απαντήσεις στη λάσπη και τη χυδαιότητα.Κανείς από εδώ και στο εξής δεν θα έχει δικαίωμα να έχει όχι μόνο σε off shore, ούτε σε καμία άλλη επιχείρηση και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως πολιτικό σύστημα άλλη μια πληγή. Οποιος αναμειγνύεται με την πολιτική ας έχει τις δραστηριότητές του μόνο εντός της επικράτειας. Καθαρές λύσεις για όλους και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του». 

Aναφερόμενος στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore». 

«Έμας δεν μας κρατάει κανείς στο τσεπάκι του, δεν είναι στελέχη μας σε λίστες, Panama papers, pay rolls siemens κτλ. Είμαστε εδώ και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα για τον ελληνικό λαό σε συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς», κατέληξε. 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!