Τι σημαίνει το ηχηρό μήνυμα Ντράγκι με την αναβολή του waiver

Η επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, που θα ανοίξει τον δρόμο για παροχή φθηνότερης ρευστότητας στις τράπεζες δεν αποφασίστηκε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, το θέμα θα εξεταστεί μετά την υιοθέτηση από την Αθήνα όλων των προαπαιτούημενων, που έχουν συμφωνηθεί, αφού η επαναφορά του waiver, βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Δεν είχαμε απόφαση σήμερα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ενώ σημείωσε πως παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εφαρμογής των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση που θα οδηγήσει στην επαναφορά του waiver», επισήμανε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί ακόμα μια συνεδρίαση του Δ.Σ. Η επόμενη προγραμματισμένη, άτυπη, συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 22 Ιουνίου (ημερομηνία η οποία αναφέρεται και σε έκθεση της Citigroup) ενώ μία ακόμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου. Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίστεί και σε επίπεδο τηλεδιάσκεψης.

Οι τράπεζες «ήθελαν» να ήταν σήμερα η μέρα της απόφασης επαναφοράς του waiver κυρίως για να αλλάξει το κλίμα. Ομως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά το γεγονός των περί του αντιθέτου προβλέψεων, αφού όπως έλεγαν κοινοτικοί αξιωματούχοι ασχέτως εάν δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα υπάρχει staff level agreement. Δεν επιλέγη ούτε η δεύτερη καλύτερη λύση, δηλαδή η επαναφορά του waiver με αστερίσκους, οι οποίοι θα «έφευγαν» στην εκπλήρωση και του τελευταίου προαπαιτούμενου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε να αιφνιδιάζεται μολονότι η εξέλιξη σε σχέση με το waiver ήταν από αυτές που οι επενδυτές μπορούσαν να αναμένουν.

Ετσι η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 640 μονάδων, στον απόηχο της αναβολής της απόφασης της ΕΚΤ για επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση των τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 639,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,92%.

Ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή στις 649,57 μονάδες (+0,69%) και κατώτερη τιμή στις 637,56 μονάδες (-1,17%).

Μικρή άνοδο σημείωσαν και τα ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 7,3%.

Για την επαναφορά του waiver τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως αν δεν συνοδευτεί από μείωση του κουρέματος που επιβάλλεται στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει, αθροιστικά, τα 150 εκατ. ευρώ.

Αν, αντίθετα, η επαναφορά της δυνατότητας απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Δημοσίου συνοδευτεί και από χαμηλότερο haircut επί της ονομαστικής αξίας, το όφελος θα είναι υψηλότερο.

Πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εκτίμησε ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Xθες πάντως μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ το διαθέσιμο ποσό του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,1 δισ. ευρώ, που είναι και το ποσό που αιτήθηκαν οι τράπεζες.

Αξιολόγηση
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, το θέμα θα εξεταστεί μετά την υιοθέτηση από την Αθήνα όλων των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί, αφού η επαναφορά του waiver βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Προσδοκίες
Οι τράπεζες «ήθελαν» να ήταν σήμερα η ημέρα της απόφασης επαναφοράς του wai­ver κυρίως για να αλλάξει το κλίμα.

Πτώση στο Χ.Α.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε να αιφνιδιάζεται, μολονότι η εξέλιξη σε σχέση με το waiver ήταν από αυτές που οι επενδυτές μπορούσαν να αναμένουν. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 639,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,92%.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!