Ο ‘’Νοτιάς‘’ του Τάσου Μπουλμέτη (Πολίτικη κουζίνα) στο Θερινό Σινέ Τζένη Καρέζη από τις 1 έως τις 7 Αυγούστου- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -

Ο ‘’Νοτιάς‘’ του Τάσου Μπουλμέτη (Πολίτικη κουζίνα) στο
Θερινό Σινέ Τζένη Καρέζη από τις 1 έως τις 7 Αυγούστου

Ο Αύγουστος έφτασε και οι προβολές στο θερινό Τζένη Καρέζη Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζονται με την ελληνική κομεντί 2015 Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη από την 
Δευτέρα 1 έως την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα προβολής 21.00.
Η μεγάλη ελληνική παραγωγή αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου, που ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας.
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ
Το σενάριο
Δώδεκα χρόνια μετά την Πολίτικη Κουζίνα, ο Τάσος Μπουλμέτης επανέρχεται με μια ιστορία ενηλικίωσης που σε πρώτο πλάνο αφηγείται το πέρασμα του Σταύρου από την παιδική ηλικία και το χούι του να διαστρεβλώνει τους μύθους, στην άνδρωσή του κατά τα φοιτητικά χρόνια, καθώς και τη μετάβαση της Ελλάδας από τη χούντα στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Όπως και στην Κουζίνα, πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία ποτίζουν τον Νοτιά, μια τοιχογραφία που διαμορφώνεται από τις κρίσιμες προσωπικές στιγμές και μεταχειρίζεται με ευαισθησία τις συγκρούσεις.
Η οικογένεια του Σταύρου και οι καθηγητές του ανησυχούν με την ασυνήθιστη ερμηνεία που δίνει το παιδί σε οτιδήποτε μαθαίνει και παρακολουθούν την εξέλιξή του με κρυφό φόβο για το μέλλον του. Ο πατέρας του πουλάει βαλίτσες και έχει έμβλημά του τον Ωνάση, που υποτίθεται πως ήταν καλός του φίλος του στα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική, ενώ στο γειτονικό μαγαζί ένας Κωνσταντινουπολίτης διατηρεί ένα φωτογραφείο, όπου ο Σταύρος βγάζει το πρώτο του χαρτζιλίκι, μαθαίνει την τέχνη αλλά και τον τρόπο να προσεγγίζει τον κόσμο – κάτι στο οποίο, ως εσωστρεφές παιδί, δεν ήταν καλός.
Ο Τάσος Μπουλμέτης κάνει μια σοφιστικέ ταινία, στο μέτρο που εντάσσει τις μικρές στιγμές, τα βλέμματα ενός ήρωα που παρακολουθεί τις εξελίξεις και διστάζει να βγει μπροστά στη ζωή σε ένα γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, χωρίς να φωνάζει και να προτάσσει. Παράλληλα, εμπλουτίζει τον Νοτιά με πολλά στοιχεία: οι γονείς παίζουν τον ρόλο τους αναδρομικά, δηλαδή στο πώς ο ήρωας μαθαίνει τον τρόπο που επηρεάστηκε από τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Οι συμφοιτητές τον ντρεσάρουν με τον ακτιβισμό και τον δογματισμό τους, όχι έτσι όπως εκείνοι νομίζουν, αλλά προς την κατεύθυνσή του προς την Τέχνη, αντί για τους «αγώνες». Μέσα από την πορεία του Σταύρου ο Τάσος Μπουλμέτης δεν αναπολεί νοσταλγικά τη χαμένη πατρίδα (τον τόπο της μνήμης και των εγγεγραμμένων βιωμάτων, όχι την εδαφική) αλλά καταθέτει το σχόλιό του για τα χαμένα οράματα μιας γενιάς. Κι αν ο ήρωας, όπως και ο Μπουλμέτης, βρίσκει τον δρόμο μου του μέσα στις εικόνες, τις ακίνητες στην αρχή και τις κινηματογραφικές στη συνέχεια, καθώς και τη δικαίωσή του στην επιλογή του να αφηγηθεί τους μύθους όπως εκείνος νομίζει και όχι όπως του επιβάλλουν τα κατευθυνόμενα διδάγματά του, δεν λείπει η πικρή διαπίστωση πως η εξουσία, η ισχύουσα και η μέλλουσα, θα κλέψει τις αγαπημένες του, θολώνοντας έτσι τα αφελή νερά της αθωότητας.  
Η απόσταση που είχε ο σκηνοθέτης από τους χαρακτήρες του στην Πολίτικη Κουζίνα μετατρέπεται σε αμεσότητα στον Νοτιά, σε συνείδηση. Ο Νότος, ως αναφορά στην περιπέτεια του πατέρα, και ο νοτιάς, ως αγέρας που ψιθυρίζει και επηρεάζει, όπως μεταφυσικά το θέτει στις δύο όμορφες σκηνές της η Ζωζώ Σαπουντζάκη, συμπυκνώνονται στον αδιαίρετο, αόρατο πρωταγωνιστή της ταινίας, με καθαρή και στρωτή αφήγηση, που διαρκώς αναπτύσσεται. Μια ειλικρινής φιλοφρόνηση για τον Νοτιά είναι πως πρόκειται για μια ιστορία που πολύ θα ήθελα να συνεχιστεί, για να παρακολουθήσω την τοποθέτηση του Σταύρου, με τις αφομοιωμένες απογοητεύσεις και την ελπίδα στην άκρη των προθέσεών του στη μετα-μεταπολιτευτική περίοδο, για να δω πόσο ο ρεαλιστής έχει διαβρώσει τον ονειροπόλο. (Πηγή: www.lifo.gr)

‘’Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα‘’ μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου
Την Κυριακή 31 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι προβολές από το Κοινωνικό δράμα ‘’Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα‘’ του Ζακ Οντιάρ, τη γαλλική παραγωγή του 2015 που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
Ένας στρατιωτικός κι εγκληματίας πρώην μαχητής των Ταμίλ, για να αποδράσει από τον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα, βρίσκει νέα ζωή στη Γαλλία ‘’ποζάροντας’’ με μια γυναίκα που επίσης θέλει να ξεφύγει και μια εννιάχρονη χωρίς γονείς, ως οικογένεια μεταναστών. Μέχρι πότε όμως θα μπορεί να ξεφεύγει από τη βία που τον κυνηγά;

 Ελεύθερη είσοδος και με αντίτιμο αγάπης είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
του Δήμου Παύλου Μελά
Οι φίλοι του θερινού κινηματογράφου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο μοναδικό περιβάλλον του Δημοτικού σινεμά Τζένη Καρέζη το ιδιαίτερα προσεγμένο πρόγραμμα ταινιών έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο και μοναδικό αντίτιμο αγάπης, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, παιχνίδια, είδη υγιεινής και προσωπικής φροντίδας για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά.

Λίγα λόγια για το ΄΄Τζένη Καρέζη΄΄
Το θερινό σινεμά ΄΄Τζένη Καρέζη΄΄ βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στην Πολίχνη, κυκλωμένο από ένα υπέροχο κομμάτι πρασίνου, όπου το γιασεμί και το αγιόκλημα αναβλύζουν νοσταλγία άλλων εποχών. Κάτω από το φως των αστεριών και το καλοκαιρινό φεγγάρι, τα μικρά παιδιά μπορούν να απολαύσουν παιδικές ταινίες, ενώ οι μεγάλοι μπορούν να αναπολήσουν ευχάριστα τα χρόνια που έτρεχαν με τα κοντά τους παντελονάκια πάνω στο χώμα και το χαλίκι για να απολαύσουν τους αστέρες της μεγάλης οθόνης.
Βρίσκεται στις οδούς Μαυρομιχάλη και Φιλίππου, στο Πάρκο Κρύας Βρύσης Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά.
Από φέτος ο κινηματογράφος μπαίνει δυναμικά στον ψηφιακό κόσμο με σύγχρονο ψηφιακό σύστημα προβολής των ταινιών που θα μας χαρίσει υψηλής ποιότητας εικόνα και την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ/ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (Ώρα προβολής 21.00)
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8 ΝΟΤΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 14/8 ΖΩΟΥΠΟΛΗ (παιδική)
ΔΕΥΤΕΡΑ 15/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 21/8 ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 28/8 CREED Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (Ώρα προβολής 20.30)
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 /8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ (παιδική)
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9 – ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Πληροφορίες:
Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού
2313302 833, 835, 936


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!