Χρ. Γιαρένης: Δημοτικός φόρος στο δήμο Νεάπολης Συκεών - Ένας εξωφρενικός φόρος που υπάρχει ακόμη και αποκρύπτεται συστηματικά




Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ –
ΕΝΑΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ
Χρήστος Ε. Γιαρένης,
Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος – Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νεάπολης Συκεών

Ο δημοτικός φόρος του Δήμου Νεάπολης Συκεών και ειδικότερα ο δημοτικός φόρος της Δημοτικής Ενότητας των Συκεών είναι ένας εξωφρενικός φόρος που υπάρχει ακόμη και αποκρύπτεται συστηματικά. Αφορά όλους τους στεγασμένους χώρους της Δημοτικής Ενότητας των Συκεών (σπίτια, καταστήματα, υπόγεια κλπ), έχει φορολογικό συντελεστή 0,66 €/τμ για το 2016 και καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.


Είναι εξωφρενικός γιατί :
- επί επτά συνεχόμενα χρόνια ο συντελεστής του, που ήταν 0,70 €/τμ από το 2010 έως το 2015 και 0,66 €/τμ το 2016, ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος, εξ όσων γνωρίζω, σε όλη την Ελλάδα (!). Ήταν πάντως και είναι μακράν ο μεγαλύτερος (διπλάσιος περίπου από τον δεύτερο) στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα.
- οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας των Συκεών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή ακόμη και αν είναι άποροι ή άνεργοι, πληρώνουν για δημοτικό φόρο κάθε χρόνο περίπου 800.000 € – 900.000 €, για επτά συνεχόμενα χρόνια. Τα προβλεπόμενα έσοδα στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016 και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα και Α. Παύλος) είναι 1.100.000 € (!).
- στην βαρύτατη αυτή φορολόγηση συμμετέχουν ανισομερώς οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου με συντελεστή 0,66 €/τμ οι Συκιές, 0,24 €/τμ ο Α. Παύλος, 0,20 €/τμ η Νεάπολη και 0,12 €/τμ τα Πεύκα. Παρά την διαφορετική προέλευσή τους τα έσοδα από τον δημοτικό φόρο μπαίνουν στο κοινό ταμείο του Δήμου.
- ο Δήμος Νεάπολης Συκεών διαθέτει, ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο αποθεματικό ύψους περίπου 23.000.000 €, το οποίο μάλιστα δημιουργήθηκε και εξαιτίας της πολυετούς υπερφορολόγησης των κατοίκων των Συκεών, και παρόλα αυτά συνεχίζει να επιβάλλει την βαρύτατη αυτή φορολογία.
- σε άλλους Δήμους ο συντελεστής του δημοτικού φόρου είναι μηδενικός (π.χ. στον γειτονικό μας Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης).
- επιβλήθηκε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και σε όλη τη διάρκειά της.
Έχουμε επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στην διοίκηση του Σ. Δανιηλίδη για τον δημοτικό φόρο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε την άμεση κατάργησή του σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Νεάπολης Συκεών.
Το ταμείο του Δήμου είναι επαρκές και δεν χρειάζεται ενίσχυση και μάλιστα με μονομερή, άδικη και παράλογη φορολόγηση των συμπολιτών μας που κατοικούν στις Συκιές.
Προεκλογικά ο Σ. Δανιηλίδης είχε ισχυριστεί ότι ο νόμος δεν του επιτρέπει να καταργήσει τον δημοτικό φόρο. Στη συνέχεια ανακάλεσε αλλά ο δημοτικός φόρος παραμένει, ενώ όλο αυτό το διάστημα αποκρύπτεται συστηματικά από το περιοδικό Εκτός των Τειχών, από την επίσημη ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου και από τα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!