«Στα κάγκελα» για τα εργασιακά...

Για προσπάθεια εκβιασμού του συνδικαλιστικού κινήματος με οικονομική ασφυξία, προκειμένου να πετύχει την...
άρση της αυτονομίας των συνδικάτων, κατηγορεί η ΓΣΕΕ τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Xαρτοπόλεμο ανακοινώσεων φέρνει κάθε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου…

Μετά την επίθεση της ΓΣΕΕ για όσα ανέφερε ο υπουργός στη συνέντευξή του στη «Real News», ήρθε η σειρά της ΛΑ.Ε. να του επιτεθεί για όσα είπε στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Μπορεί η βασική είδηση των όσων ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος στην κυριακάτικη εφημερίδα να ήταν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υπερασπιστεί μέχρι το τέλος το υφιστάμενο καθεστώς προκήρυξης απεργιών, ωστόσο η διοίκηση της ΓΣΕΕ στάθηκε στο θέμα των συνδικαλιστικών προνομίων πολλών εκ των οποίων βαίνουν προς κατάργηση.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Real News” σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσονται στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση» είναι η ήπια πρώτη αντίδραση της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο οι συνδικαλιστές της Εργατικής Συνομοσπονδίας βάλλουν ομαδόν κατά του κ. Κατρούγκαλου, στον οποίο προσάπτουν την προσπάθεια να εκβιάσει με οικονομική ασφυξία το συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να πετύχει την άρση της αυτονομίας των συνδικάτων.

«Θυμίζει περισσότερο άλλες εποχές και άλλες “δημοκρατίες”... στις οποίες δεν υπήρχαν “ανεξάρτητα” ή “αυτόνομα” συνδικάτα...» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία βέβαια κατηγορεί συνολικά την κυβέρνηση για τις αλλαγές που επιδιώκει να φέρει στα εργασιακά.

Για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την απόδοση βάσει παραστατικών μόνο των εξόδων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα (στέγαση, νερό, φως, τηλέφωνο), τη γραμματειακή τους υποστήριξη με αυστηρές προϋποθέσεις αριθμού μελών και ύψους αποδοχών, την κάλυψη μέρους των εξόδων από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας, που βίαια καταργήθηκε από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και δεν αποκαταστάθηκε από την παρούσα.

Πάντως οι συνδικαλιστές καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα της Γενεύης το 2014 με την παρουσία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία αποτελούν τη βάση της πρόσφατης συμφωνίας, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής πόρων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Αντιδρά και η ΛΑ.Ε.

Εντονη πάντως ήταν και η αντίδραση της ΛΑ.Ε. σε όσα είπε χθες ο κ. Κατρούγκαλος στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Οπως τόνισε το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά αλλά θέτει ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός.

«Οι σημερινές “διαβεβαιώσεις” του υπουργού Εργασίας για τα εργασιακά δικαιώματα, που βρίσκονται στο στόχαστρο εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν τόση αξία όση είχαν κι οι “διαβεβαιώσεις” του για τη δήθεν προστασία των συντάξεων, που μειώνονται συνεχώς» είναι η απάντηση της ΛΑ.Ε.

Μάλιστα η ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας θεωρεί ότι τα περί «ευρωπαϊκού» μετώπου εναντίον των απαιτήσεων του ΔΝΤ δεν είναι παρά ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα ίδια μέτρα με αυτά που υποστηρίζει το ΔΝΤ υλοποιούνται σε σειρά χωρών της Ε.Ε., ακόμη και από τις φιλικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

Τζώρτζης Ρούσσος - efsyn.gr

Πηγή: nonews-news.blogspot.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!