Υπ. ΥΠοδομών & Μεταφορών: Κακοδιαχείριση και σπατάλες έριξαν έξω τον ΟΑΣΘ...

«Χαϊδεμένο παιδί» των προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτηρίζει τον ιδιωτικό Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ο Χρήστος Σπίρτζης και σε χθεσινή πολυσέλιδη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει λόγο για...
«επιδοτήσεις-μαμούθ, που έκρυβαν κάτω από το χαλί την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη από την πλευρά της διοίκησης».

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί και τα στοιχεία που παραθέτει προαναγγέλλουν εξελίξεις στο συγκοινωνιακό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός αποκαλύπτει ότι οι κρατικές ενισχύσεις για φέτος ανέρχονται σε 88,96 εκατ. ευρώ, όταν ο ΟΣΥ, ο αντίστοιχος δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας στο Λεκανοπέδιο, με πενταπλάσιους εργαζόμενους, λεωφορεία και επιβατική κίνηση, θα πάρει 86 εκατ. ευρώ!

Η προκλητική αυτή διαφορά, που προέρχεται από παλιότερους νόμους (2001 και 2008), αλλά κυρίως από τη νομοθετική ρύθμιση του Δεκεμβρίου του 2014, προέκυψε λόγω των συστηματικών προσφυγών των μετόχων του ΟΑΣΘ στη Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1957 το Δημόσιο έχει χάσει όλες τις διαιτησίες για οικονομικές διεκδικήσεις του Οργανισμού! Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι συνολικές επιδοτήσεις για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης από το 2009 έως και τον φετινό Αύγουστο ξεπερνούν τα 866,6 εκατ. ευρώ!

Φέτος το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη καταβάλει 73,28 εκατ. ευρώ, με τα οποία καλύπτονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τον Αύγουστο, ενώ έχει εξασφαλίσει άλλα 15,68 εκατ. που υπολείπονται ώς τον Δεκέμβριο και 61,53 εκατ. ευρώ για το 2017.

Αναφέρει ωστόσο ότι ο ΟΑΣΘ δεν έχει δώσει στοιχεία σχετικά με τις οφειλές των υπόλοιπων υπουργείων (Παιδείας, Εργασίας, κ.λπ.) για τα μειωμένα ή τα δωρεάν εισιτήρια, τις οποίες στελέχη του σε δηλώσεις τους υπολογίζουν σε 130 εκατ. ευρώ.

Ενημερώνει, επίσης, ότι το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ως εποπτεύον, με αλλεπάλληλα έγγραφα έχει ζητήσει από τον Οργανισμό στοιχεία για τα δρομολόγια και τα εισιτήρια, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με το Δημόσιο, ενώ δεν επιτρέπει ο Οργανισμός την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτει.

Εως τώρα το Συμβούλιο δεν έχει πάρει απαντήσεις και γι’ αυτό έχει συγκαλέσει συνεδρίαση για τις 29 Αυγούστου, στην οποία έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Εξελίξεις

«Η αλήθεια να λέγεται», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών, που χαρακτηρίζει ψέμα και τους υπολογισμούς της διοίκησης του ΟΑΣΘ, ότι η διαφορά λόγω αύξησης του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται στα 12-15 εκατ. ευρώ.

»Επικαλείται το υπ’ αριθμόν 7129 έγγραφο του Οργανισμού, που εστάλη στις 27/6/2016 στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, σύμφωνα με το οποίο το ποσό υπολογίζεται σε 4,05 εκατ. ευρώ. «Η συνέχεια σύντομα», αναφέρει με νόημα και διευκρινίζει ότι οι έλεγχοι θα γίνουν και θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα πρώτα στοιχεία δείχνουν «σκιές» στον τρόπο υπολογισμού των αποσβέσεων στους ετήσιους ισολογισμούς του ΟΑΣΘ.

Με βάση τον νόμο του 2001, πρέπει να περιέρχονται στο Δημόσιο όσα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού έχουν αποσβεστεί. Η σχετική διάταξη δεν μνημονεύεται στον νόμο του 2008, αλλά δεν έχει καταργηθεί.

Στην πράξη έχει, όμως, παρακαμφθεί με απλές αποφάσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για άγνωστους λόγους δινόταν παράταση «ζωής» για τα κυκλοφορούντα λεωφορεία, που στην αρχή είχε οριστεί στα 10, μετά στα 15 και τελικά έφτασε στα 20 χρόνια. Φαίνεται επίσης ότι δεν έχει τηρηθεί η κοινοτική νομοθεσία, που προβλέπει ότι η παράταση των συμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διετία.

Με τον νόμο του 2008, που υπογράφει ο Κωστής Χατζηδάκης και ενώ τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης είχαν ήδη βαλτώσει, προβλέπεται στην ουσία η επ’ αόριστον ισχύς της.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στο πρώτο άρθρο του νόμου 3652 (ΦΕΚ 45Α΄ της 18ης Μαρτίου 2008) αναφέρεται ότι η σύμβαση του Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, που κανονικά έληγε τον Δεκέμβριο του 2009, παρατείνεται μέχρι και δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των έργων στο μετρό, αλλά και «των τυχόν τροποποιήσεων που ενδέχεται να επέλθουν»!

Το υπουργείο Μεταφορών παρεμβαίνει και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούνιο, εξαπολύει όμως επίθεση στον πρόεδρο του σωματείου, για τον οποίο αναφέρει ότι «δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες».

«Το Δημόσιο δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ και αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων ως συμμετέχων στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Διακρίνει μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, ενώ τις συνδέει άμεσα με σκηνικό που επιχειρούν να στήσουν ορισμένοι πολιτικοί και κοινωνικοί κύκλοι εν όψει της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζουν την επίσχεση οι εργαζόμενοι

Μια πόλη σε ομηρία από Δευτέρα η Θεσσαλονίκη, αφού οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αψήφησαν την έκκληση Σπίρτζη και αποφάσισαν χθες την επ’ αόριστον συνέχιση της επίσχεσης εργασίας από την προσεχή εβδομάδα. Μέχρι τώρα η απουσία των αστικών λεωφορείων λόγω των κινητοποιήσεων ήταν αισθητή στην πόλη, αλλά το πραγματικό πρόβλημα ξεκινάει μεθαύριο, καθώς ο κόσμος επιστρέφει μαζικά από τις θερινές διακοπές και η ανάγκη για αστικές συγκοινωνίες κορυφώνεται.

«Είμαστε 2.300 οικογένειες, οι οποίες δεν έχουμε πληρωθεί για τρεις μήνες. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, να πληρώσουμε τις στοιχειώδεις βιοποριστικές μας ανάγκες. Δεν πάει άλλο, θέλουμε εδώ και τώρα λύση» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, αποκρούοντας την έκκληση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσχεσης, όπως έγινε γνωστό, δεν θα υπάρχει καν προσωπικό ασφαλείας. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι φαίνονται διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την «κόντρα» με τον υπουργό, ετοιμάζοντας επιστολή όπου θα τον εγκαλούν για την μη καταβολή της μισθοδοσίας τους. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «αδιαφορία παντός υπευθύνου για εξεύρεση λύσεων» και για «δυσφήμηση επειδή προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας».

Οπως αναφέρουν, οδηγήθηκαν σε αυτή την έσχατη λύση γιατί ο ΟΑΣΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα συστηματικά καθυστερεί την καταβολή των μισθών. Αν και ο υπουργός Μεταφορών έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν οφείλεται στην πολιτεία αλλά στη διοίκηση του ιδιωτικού, πλην κρατικοδίαιτου οργανισμού, οι συνδικαλιστές απαντούν: «Το βασικό ερώτημα που θέτουμε σε όλους είναι αν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μπορούν να εργάζονται δωρεάν».

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι εργοδότης τους είναι ο ΟΑΣΘ, αλλά του αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, καθώς το Δημόσιο παραλείπει να δώσει στον Οργανισμό χρηματικά ποσά, όχι επιχορήγησης αλλά αντισταθμιστικής καταβολής, δηλαδή τις διαφορές από το μειωμένο κόμιστρο στα εισιτήρια.

Διαλλακτικός ο πρόεδρος

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, εμφανίσθηκε χθες πιο διαλλακτικός, σημειώνοντας ότι η διοίκηση έχει τη διάθεση να συζητήσει ακόμα και για αλλαγή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. «Δεν επιθυμούμε να προσφύγουμε στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε είναι ο διάλογος» ισχυρίζεται.

Αναφορικά με το επιβατικό κοινό που έχει αγοράσει κάρτες απεριορίστων διαδρομών αλλά δεν εξυπηρετείται λόγω των κινητοποιήσεων, ο κ. Στεφανίδης αναφέρει ότι πρόθεση του Οργανισμού είναι να αποζημιώσει όσους επιβάτες είχαν προμηθευτεί για τον μήνα Αύγουστο κάρτα την οποία δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν, κάνοντας συμψηφισμό με την κάρτα του επόμενου μήνα...

efsyn.gr

Πηγή: nonews-news.blogspot.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!