Τουρκικά «πυρά» κατά του Ερντογάν

Για στρέβλωση της Ιστορίας κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Αφού του θύμισε ότι «κάθεται στην καρέκλα του προέδρου χάρη στη Δημοκρατία», ξεσπάθωσε σε συνάντηση του με δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ στην Αγκυρα:

«Ετσι, λοιπόν! Θυμηθήκαμε τώρα την Λωζάνη! Την ώρα που έχουμε τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας· την ώρα που θυματοποιημένοι πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο να γλυτώσουν και στις 81 επαρχίες της χώρας... γιατί τώρα προέκυψε η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας! Εμείς υπερασπιζόμαστε τη Λωζάνη, αυτοί [το AKP] υπερασπίζονται της Συνθήκη των Σεβρών [που απέρριψε το κίνημα των Νεότουρκων, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ]...

Εμείς υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, αυτοί το χαλιφάτο. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους πολίτες, αυτοί την σκλαβιά.

Μη ξεχνάς φίλε μου ότι κάθεσαι σε αυτή την καρέκλα [του προέδρου της Τουρκίας] χάρη στη Δημοκρατία! Με ποιό δικαίωμα στρεβλώνεις την Ιστορία; Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα! Εάν είσαι Πρόεδρος, τότε κάτσε στην καρέκλα σου και συμπεριφέρσου ως Πρόεδρος. Εάν δεν ξέρεις την Ιστορία, φώναξε έναν ιστορικό να σου μάθει Ιστορία. Οποιος κατέχει αυτό το αξίωμα του προέδρου δεν μπορεί να προδίδει την χώρα του, δεν μπορεί να την ξεπουλάει!

Χθες είπες: "Η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας μας" και σήμερα λες: "Η χώρα ξεπουλήθηκε με τη Συνθήκη". Τι είναι αυτά τα πράγματα;...»  

Η πρώτη αιχμηρή απάντηση προς τον Τούρκο πρόεδρο ήρθε από την εγγονή του Ισμέτ Ινονού- τον δεύτερο πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος ως πληρεξούσιος εκπρόσωπος της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ και των Νεότουρκων τότε, είχε συνυπογράψει τη Συνθήκη. 

«Η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας. Και για όσους την υπέγραψαν είναι έγγραφο υπερηφάνειας», δήλωσε η Κιουλσούμ Μπιλγκεχάν, που είναι βουλευτής του «κεμαλικού» κόμματος CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). 

«Ο Ερντογάν μπορεί να μάθει την σημασία της Λωζάνης από τα υπουργικά συμβούλια που προεδρεύει αυτές τις ημέρες» σημειώνει η Μπιλγκεχάν σε γραπτή της ανακοίνωση.

«... Τον προτρέπω να διαβάσει ένα αληθινό βιβλίο Ιστορίας με βάση τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στη Λωζάνη και τον Ισμέτ Πασά (Ινονού) για να μάθει πως έγινε η συμφωνία»

«Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης» δήλωσε χθες, μιλώντας σε σε εκλεγμένους διοικητές συνοικιών.

«Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου [η ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος] είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους.

Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάνη.

Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάνη. 

Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών». -

Αντιθέτως, αμέσως μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο, είχε αναφέρει σε μήνυμά του:

«Η νίκη, την οποία πέτυχε το δοξασμένο έθνος μας με πίστη, κουράγιο και θυσίες, καταγράφηκε [...] με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας του νεοϊδρυθέντος κράτους μας».

«Στην πραγματικότητα ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που περιέγραψε [τη Συνθήκη] ως "νίκη" στο μήνυμα του για την 83η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης, μια εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος», σημειώνει ο Μουράτ Γετκίν στην Hurriyet.

«Και μάλιστα πρόσθεσε ότι η Συνθήκη ήταν "ο τίτλος ιδιοκτησίας του νέου μας κράτους".... Εκείνο το μήνυμα το καλωσόρισαν όχι μόνο το κυβερνών AKP αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και οι Εθνικιστές (MHP) από την αντιπολίτευση, που στάθηκαν αρμονικά διακομματικά με ενότητα απέναντι στην απόπειρα. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το νόημα του σχολίου του Ερντογάν για την Λωζάνη και κυρίως, τι είναι στραβό στη ίδια τη Συνθήκη μετά παό τόσα πολλά χρόνια...»


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!