Η δύσκολη συνάντηση Τσακαλώτου με Βελκουλέσκου

Με την ευκαιρία της «τυπικής» αξιολόγησης του άρθρου IV , που κάνει το ταμείο για όλες τις χώρες μέλη του, ο υπουργός οικονομικών είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι το ΔΝΤ, παραμένει αμετακίνητο στην θέση του ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ελάφρυνση του χρέους. Τούτο, όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για την έχει προοπτική να επιστρέψει συντομότερα στον δανεισμό από τις αγορές.

Βεβαίως, μια συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έχει μόνο καλά στοιχεία. Η κα. Βελκουλέσκου έχοντας πλήρη γνώση των δημοσιονομικών δεδομένων (λόγω της αξιολόγησης που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα) και των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, επανέλαβε τις σοβαρές επιφυλάξεις του Ταμείου σχετικά με την δημοσιονομική σταθερότητα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ επανέλαβε την θέση του ταμείου ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις αυξήσεις φόρων είναι επισφαλές λόγω της χαμηλής φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τόνισε ότι στις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές δεν υπήρξε ικανή διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να εξεταστεί ένα δεύτερο πακέτο περικοπής φοροαπαλλαγών.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό το ζητούμενο για το ΔΝΤ είναι να γίνουν περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις καθώς ο νόμος που ψηφίστηκε περικόπτει, μόνο τις μελλοντικές αφήνοντας αρκετό περιθώριο για δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Στο θέμα της αγοράς εργασίας και αναφερόμενη και στην συνάντηση που είχαν οι θεσμοί με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο υπεραμύνθηκε των απαιτήσεων του ταμείου για ομαδικές απολύσεις, επαναφορά της ανταπεργίας και αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου τα οποία όμως απέρριψε σε πρώτη φάση, ο Έλληνας υπουργός εργασίας .

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η ευελιξία σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού, σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ξεχωριστά ,ώστε να βελτιωθεί ο ρυθμός της απασχόλησης.

Τόνισε δε ότι οι προτάσεις του ταμείου εκτός από την αύξηση της απασχόλησης, θα βοηθήσουν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες σήμερα μένουν εκτός Ελλάδας λόγω των περιορισμών της αγοράς εργασίας.

Η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ μίλησε ακόμη και για καθυστερήσεις που αφορούν στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, θέμα που είναι βασικό για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες αλλά και στα επιμέρους θέματα που αφορούν την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών που θα ενίσχυαν την απασχόληση και θα αύξαναν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο υπουργός οικονομικών θα συναντηθεί ξανά με την κα. Βελκουλέσκου στο τέλος της εβδομάδας για να πάρει μια γεύση σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεση του Ταμείου που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στο Νοέμβριο.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!