Χαμός στο ΣτΕ μεταξύ των δικαστών - Διακόπηκε η διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή - πρώτη - κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα περίπου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διακόπηκε ύστερα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου, Νικολάου Σακελλαρίου.

Επίσημη πρώτη σήμερα της Μπέτυ Μπαζιάνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία.
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαπολύει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος της Νέας…
Βλέποντας την εντυπωσιακή Bélen Francese απλά να χορεύει λαμπάντα με μικροσκοπικό ένδυμα, είναι από μόνο του ικανό να εκτοξεύσει στα…
Λογικά όλοι έχουν από μια κατσαρόλα στο σπίτι τους. Αλλά τι κάνετε μ’ αυτήν; Μαγειρεύετε; Μάλλον, όπως οι περισσότεροι. Πολύ…
Και όμως δεν το περιμένατε...
Να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για να το ενημερώσετε ότι αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως η δυσλεξία,…
Η επιλεκτική αλαλία (selective mutism) είναι μία πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία ενώ το παιδί δεν έχει κάποιο γλωσσικό…
Γυμνάζεται σε σκάλες και κάνει τουέρκ!

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση για θέματα που εξέλαβαν ανώτατοι δικαστικοί ως αυτονόητα για λειτουργούς της Δικαιοσύνης σε αυτό το υψηλό επίπεδο τελικώς οδήγησε σε σύντομη διάρκεια τη σύγκλιση της Ολομελείας και σε ολοκλήρωση των εργασιών της αμέσως μετά τις 11:00 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στην εξέταση τυπικών θεμάτων, που είναι ουσιαστικά, όπως, για παράδειγμα, αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές και αν το δικαστήριο μπορεί να μπεί στα θέματα ουσίας που έχουν τεθεί βάσει των συγκεκριμένων προσφυγών.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σημειώνεται πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια αλλά και εκείνα που δεν πήραν.

Τα μείζονος σημασίας θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, όποτε συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των μελών του, είναι αν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατά το Σύνταγμα ήταν το μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση και όχι ο υπουργός Επικρατείας, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τον περιορισμένο σε τέσσερις αριθμό των αδειών που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Και τα δύο αυτά θέματα που κυριαρχούν στις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει θεωρούνται κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του νόμου της κυβέρνησης ενώ υπάρχουν και άλλα που θα εξεταστούν από τους ανώτατους δικαστικούς.

Ακόμη, στο τραπέζι των διασκέψεων εκτιμάται ότι θα πέσει και το σενάριο τυπικής απόρριψης των προσφυγών ενόψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 νέο πακέτο προσφυγών των καναλιών- πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας- αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ

Εξάλλου, από το Γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/09/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σακελλαρίου είχε προκαλέσει αίσθηση και παλαιότερα και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2016, όταν υπό το βάρος δηλώσεων που είχαν κάνει κάποιοι από τους συνηγόρων των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση «σε όσους», όπως είχε πει τότε, «προσπαθούν να επηρεάσουν την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ είχε ως εξής:

«Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού, η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπό τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας, από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται...

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.

Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!