Μαριάνο Ραχόι: Ο πολιτικός που δεν εγκαταλείπει ποτέ

Είναι ένας πολιτικός χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα, «ένας καθησυχαστικός λογιστής» όπως τον αποκαλούν οι αντίπαλοί του.

Ωστόσο, ο Μαριάνο Ραχόι είναι ένας πολιτικός που διτηρείται στην πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει, παρά τις αποτυχίες και τα εμπόδια.
Ο Ραχόι είναι ποδηλάτης και ξέρει από μεγάλες διαδρομές. Ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να γίνει πρωθυπουργός, ο Ραχόι επιμένει.


Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ισπανίας μπήκε στην πολιτική σε ηλικία 26 ετών, μετά τις σπουδές του στους ιησουίτες. Είναι δική του στρατηγική να δείχνει την εικόνα ενός μη χαρισματικού ανθρώπου, ενός συνηθισμένου πατέρα και συζύγου, τον οποίο κανένα εμπόδιο και κανένα γεγονός δεν μπορεί να διαταράξει.
Η πορεία του ωστόσο είχε πολλές καταστροφές και προβλήματα. Το 2002, ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών στην τότε συντηρητική κυβέρνηση Αθνάρ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Prestige, το οποίο γίνεται κομμάτια. Ο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια θύελλα, τον κατηγορούν ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά το ναυάγιο. Η φράση του «δεν είναι τίποτα, μόνο κάποιες διαρροές» τον ακολούθησε χρόνια, αφού από το ναυάγιο έφυγαν 63.οοο τόνοι πετρελαίου οι οποίοι μόλυναν τις ακτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, εντυπωσιασμένος από την εμμονή του Ραχόι στη δουλειά, τον τοποθέτησε διάδοχό του στην προεδρία του μεγάλου συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας, του Λαϊκού Κόμματος. Δύσκολο έργο, για λεπτές και χειρουργικές επεμβάσεις. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Ραχόι, δώδεκα χρόνια αργότερα, είναι ακόμη πρόεδρος.
Αλλά οι ατυχίες τον κυνηγούν. Τον Μάρτιο του 2004 και ενώ η δεξιά ετοιμάζεται να κερδίσει τις εκλογές, μια επίθεση στη Μαδρίτη προκαλεί τον θάνατο 191 ατόμων. Η διαχείριση της κρίσης από την τότε δεξιά κυβέρνηση, η οποία επιμένει να θεωρεί υπεύθυνους τους βάσκους αυτονομιστές αντί των ισλαμιστών, της στοιχίζει τις εκλογές. Η τάση ανατρέπεται, οι σοσιαλιστές κερδίζουν την εξουσία.


Το 2008 το Λαϊκό Κόμμα χάνει πάλι τις εκλογές. Ο Ραχόι δέχεται επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Στην τελευταία του ομιλία δείχνει σαν να θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική και εξαφανίζεται για 48 ώρες. Αλλά επιστρέφει, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και συνεχίζει τη δουλειά του ως τις εκλογές του 2001, οπότε γίνεται πρωθυπουργός και παίρνει την εξουσία.
Κέρδισε εκείνες τις εκλογές χωρίς να υποσχεθεί τίποτα, χάρη στην κατάρρευση των σοσιαλιστών. Κράτησε όμως σθεναρά, και δεν έκανε ποτέ πίσω από τις επισημάνσεις του για την οικονομική κρίση.
Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, οι οποίες δεν ανέδειξαν κανέναν νικητή, ο Ραχόι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντί να εγκαταλείψει συνέχισε τη μάχη και το κόμμα του ήρθε πρώτο στις δεύτερες κάλπες, λίγους μήνες αργότερα. 

Στην ιδιωτική του ζωή, ο Μαριάνο Ραχόι περιγράφεται σαν ένα «τέρας κανονικότητας». Παντρεύτηκε σε ηλικία 41 ετών και απέκτησε δύο παιδιά. Αλλά τα διαδοχικά σοκ δεν τον εγκατέλειψαν. Το 1979 έπεσε θύμα τροχαίου, γεγονός που του άφησε πληγές στο πρόσωπο τις οποίες κρύβει έκτοτε με μια καλοχτενισμένη γενειάδα.


Το 2005, και ενώ κάνει προεκλογική εκστρατεία στην γενέτειρά του, ο Ραχόι δέχεται να φωτογραφηθεί με έναν νεαρό 17 ετών ο οποίος του καταφέρνει μια γερή μαχαιριά. Ο Ραχόι βγαίνει από το συμβάν με τραύμα στο μάγουλο και τα γυαλιά του σπασμένα αλλά συνεχίζει να περπατάει στην προεκλογική του βραδυά!


Αν δεν μπορέσει και την Παρασκευή να κάνει κυβέρνηση θα δείξει αν μπορεί πραγματικά να συνεχίσει αυτή την τρομακτική ανηφόρα της Ισπανίας σε κρίση.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!