Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο νέος ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής και τέως σύμβουλος του ΣτΕ, Πέτρος Χριστόφορος και ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Γεραρής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων μελών της Αρχής, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι είναι ευτυχής διότι «μέσα σε δέκα μήνες έγινε η επιλογή των μελών των τεσσάρων από τις πέντε ανεξάρτητες Αρχές της χώρας» και εκκρεμεί μόνο η επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραασης (ΕΣΡ). Και αυτό, όπως σημείωσε, μέσα σε μία Βουλή με οκτώ κόμματα και ενώ διανύουμε μία εποχή «όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση θέτει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την πολιτεία η σημερινή ημέρα, καθώς το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. «Η πολιτεία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των προσωπικπών δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Αρχή, λίγο πριν συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της, «έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας». Γι' αυτόν τον λόγο, η Αρχή έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, όπως συμπλήρωσε. «Το θετικό αυτό πρόσημο για την Αρχή αποτελεί στέρεη βάση και βέβαια θα εργασθούμε σκληρά για να ανταπροκριθούμε στις ανάγκες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τα νέα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Μενουδάκος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ψήφιση νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αρχής, ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργούν επεξεργασία των δεδομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε: «Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σ' εκείνο που η πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, απαιτούν από την ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε, βεβαίως, στην αρωγή και συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Ο κ.Μενουδάκος διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1972 ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του δικαστηρίου από το 2001 έως το 2012 και πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του Δικαστηρίου κατά την περίοδο 2003 - 2012.

Στις 30 Αυγούστου 2012 διορίστηκε στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άσκησε καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις 17 Μαΐου 2012 μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Πικραμμένου προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει την πρωθυπουργία. Αποχώρησε στις 30 Ιουνίου 2013 λόγω ορίου ηλικίας.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές δημόσιου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 12.5 2014.

Είναι Πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Υπήρξε Διευθυντής Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) και στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής της Σχολής (1996-1999).

Έχει διατελέσει Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τις περιόδους 1985-1989 και 1995-2001.

Κατά την περίοδο 1998-2007 υπήρξε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες.

Κατά το διάστημα 1981-2011 υπήρξε πρόεδρος ή μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και πρόεδρος υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων.

Έχει αναπτύξει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, είναι επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση» και πρόεδρος των επιστημονικών σωματείων Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας και Εταιρεία Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών και είχε συμμετοχή με την ιδιότητα του ομιλητή ή του συντονιστή σε μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

(Πηγή: ΑΠΕ, Πληροφορίες Wikipedia)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!