Οικολογικό Δίκτυο: Όχι στις ληστρικές διατλαντικές συμφωνίες! Απειλούν δημοκρατία, εργασία, οικονομία, υγεία και περιβάλλον


Δελτίο Τύπου 29/9/2016

Όχι στις ληστρικές διατλαντικές συμφωνίες!
 Απειλούν δημοκρατία, εργασία, οικονομία, υγεία και περιβάλλον

Στο συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ (16.9) υπογράφτηκε η «Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά», γνωστή με τα αρχικά η CETA. Προκειμένου να υπογραφεί και στην σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. και του Καναδά την 27η Οκτωβρίου, απαιτείται η συγκατάθεση και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε . και του Καναδά. Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την κύρωσή της από τα Εθνικά Κοινοβούλια.
Αρχικά η CETA δεν θα περιλαμβάνει τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή - κράτους. Στην πλήρη εφαρμογή της, όμως, θα περιλαμβάνει αυτόν τον έντονα αμφισβητούμενο θεσμό, που στην ουσία αφορά στην προστασία των επενδυτών. Υπό συζήτηση είναι να υπογραφτεί πριν την τελική συμφωνία μια «δεσμευτική» δήλωση για τη διατήρηση του δικαιώματος επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων δημόσιων υπηρεσιών και για την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το θέμα όμως είναι -εκτός του πόσο χαλαρά θα διατυπωθούν αυτές οι δεσμεύσεις- ότι η συμφωνία θα είναι ήδη μια οδυνηρή πραγματικότητα:
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις της CETA που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, με τη συμφωνία αυτή σε εφαρμογή, αναμένεται να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο των ισχυρών οικονομικά χωρών της Ε.Ε. σε βάρος των υπόλοιπων. Επίσης, θα συμβάλει στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση μισθών και σε μεγαλύτερη ανεργία, θα οδηγήσει σε απώλεια δημοσίων εσόδων, συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση των ελλειμμάτων και σε υποχώρηση των υπηρεσιών πρόνοιας.
Η CETA περιλαμβάνεται σε μια σειρά από πανομοιότυπες συμφωνίες, όπως η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP) μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και η αντίστοιχη «Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών» (TiSA), που κατηγορείται ότι θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα ήδη βιώνουμε αντίστοιχες επιπτώσεις στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, με την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερων μέτρων. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο σταδιακός αφανισμός της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η υποβάθμιση της κοινωνικής προστασίας και ο περιορισμός της δημοκρατίας είναι ήδη πραγματικότητα. Οι ομοιότητες με την TTIP είναι πολλές, με τη διαφορά ότι με την εφαρμογή των συμφωνιών, αυτές οι επιπτώσεις θα έχουν μόνιμο και γενικευμένο χαρακτήρα και ισχύ σε μεγαλύτερο γεωγραφικό χώρο.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε η περίληψη της μελέτης για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της TTIP στην Ελλάδα, που ανατέθηκε από τους Φίλους της Φύσης Ελλάδας σε δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η TTIP έρχεται να υπηρετήσει τους άξονες της διεθνοποίησης, της απορρύθμισης, της τεχνοκρατικοποίησης της πολιτικής και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων. Σκοπός της είναι η συγκρότηση του κατάλληλου πλαισίου για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου οικονομικού χώρου Ε.Ε. και Η.Π.Α. με την εγκαθίδρυση διαδικασιών με τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα, την ελαχιστοποίηση της επιρροής των κοινωνικών και δημοκρατικών διαδικασιών, την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών και τη συνολική υπαναχώρηση από εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κεκτημένα.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης:
  • Αναιρείται η ανεξαρτησία των ελληνικών κυβερνήσεων στην άσκηση πολιτικής, αποδυναμώνονται οι δημοκρατικές οδοί διεκδίκησης και διαλόγου και εκμηδενίζονται τα περιθώρια άσκησης εγχώριας πολιτικής με βάση τις τοπικές ανάγκες.
  • Παγιώνεται η κατεύθυνση απελευθέρωσης των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, όπως το νερό, η ενέργεια, η δημόσια ασφάλιση και η υγεία.
  • Απειλούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των τοπικών αγορών στον ανταγωνισμό ενώ δεν αναγνωρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
  • Αναμένεται επιπλέον απώλεια θέσεων εργασίας και υπαναχώρηση από τα εργασιακά κεκτημένα.
  • Προωθείται ένα μοντέλο ανάπτυξης με πλήρους εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, το οποίο ευνοεί τη δράση μεγάλων πολυεθνικών με ταυτόχρονη λεηλασία των φυσικών πόρων.
  • Αναμένεται αποδυνάμωση της αρχής της προφύλαξης και άρση απαγορεύσεων και περιορισμών σε τρόφιμα, φυτοφάρμακα, χημικά, αυξητικές ορμόνες, Γ.Τ.Ο., προϊόντα κλωνοποίησης και νανοτεχνολογίας.
Τα κινήματα των πολιτών σε όλη την Ευρώπη ασκούν τεράστιες πιέσεις ενάντια σε αυτές τις διατλαντικές συμφωνίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν ληστρικές. Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων γι αυτές γίνεται κεκλεισμένων των θυρών αλλά, ό,τι δίνεται στη δημοσιότητα ή διαρρέει, επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες. Σωματεία εργαζομένων, αγροτών και τοπικών επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη διογκώνουν ένα ισχυρό κίνημα που αντιστέκεται.
Το Οικολογικό Δίκτυο συμμετέχει σε αυτά τα κινήματα και καταγγέλλει τις διατλαντικές συμφωνίες που απειλούν ευθέως τη δημοκρατία, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την υγεία, την εργασία και τα δημόσια αγαθά για να συγκεντρώσουν τα κέρδη και τον έλεγχο του πλανήτη στα χέρια λίγων, διαιωνίζοντας τη φτώχια για τους υπόλοιπους.
Καλούμε τους πολίτες να ενημερωθούν και να αντιδράσουν συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να μην πειθαρχήσει στις πιέσεις των ισχυρών της Ε.Ε., να σταθεί στο ύψος των προεκλογικών της στόχων και να εμποδίσει την εφαρμογή της CETA, της TTIP και κάθε παρόμοιας ληστρικής συμφωνίας. Το αίτημα -έστω και προσωρινής- αναστολής των διαπραγματεύσεων για την TTIP, που υπέβαλε ο Υπουργός Οικονομίας, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου 2016 στις11:30 π.μ., δημόσια δράση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETATiSA», Ερμού και Βουλής στο Σύνταγμα στην Αθήνα, με αίτημα τη μη υπογραφή της CETA από την ελληνική κυβέρνηση.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!