Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας: Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
http://omegokmak.blogspot.gr ,   omegokmak@gmail.com

Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά
Αγαπητοί γονείς, καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη.
Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει με τα δεσμά των μνημονίων και των περικοπών.  Ξέρουμε πολύ καλά, ότι όσο περνάει ο καιρός, η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη.  Οι ζωές μας, οι ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας για μια αξιοπρεπή ζωή, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη, για ανθρώπινη δημόσια υγεία και παιδεία, έχουν μπει χρόνια τώρα στον «κόφτη» των μνημονίων.  Η «αξιολόγησή» τους κοστολογεί τη ζωή μας τόσο, όσο να μπορούμε κάποιοι από μας μόλις και μετά βίας να τα βγάζουμε πέρα κι άλλοι να μην μπορούν να καλύπτουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες τους. Στον ίδιο «κόφτη» έχει μπει χρόνια τώρα και η δημόσια εκπαίδευση.  Τα χτυπήματα που δέχεται είναι απανωτά.  Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μας πείσει όλα λειτουργούν «ρολόι».
Τις μέρες αυτές έχετε ακούσει πολλά για τις αλλαγές σε προσχολική αγωγή, ειδική αγωγή, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Ένα είναι ξεκάθαρο:  Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν, δεν γίνονται με βάση τις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας.  Οι αλλαγές γίνονται για να κοπούν κι άλλα χρήματα από την εκπαίδευση.  Για το δημόσιο σχολείο, η Κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, ακολουθούν πιστά αυτό που η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ λένε παντού: ότι πρέπει να λειτουργεί και να έχει «αποτελέσματα» με όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες και όσο το δυνατόν λιγότερους εκπαιδευτικούς.  Έτσι, το σχολείο γίνεται ολοένα φθηνότερο για το κράτος κι ακριβότερο για τους γονείς.
Είναι πρόκληση και υποκρισία, η κυβέρνηση
§  να προσπαθεί με αφαιρέσεις ωρών διδασκαλίας και χωρίς διορισμούς να καλύψει χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται.  Από τη μια να υπόσχεται 20.000 μόνιμους διορισμούς κι από την άλλη αυτοί να μετατρέπονται σε χιλιάδες απολύσεις
§  να καμώνεται ότι νοιάζεται ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο ολοήμερο σχολείο, τη στιγμή που αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά που έχουν έναν ή δύο γονείς που δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας ή είναι ανασφάλιστοι
§  να επιβάλλει την ευέλικτη χρήση του εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύπτει τρύπες, αν και γνωρίζει πως πρόκειται για αντιπαιδαγωγική και αντιεκπαιδευτική ενέργεια
§  να διακηρύττει ότι φτιάχνει «ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου», ενώ στην πραγματικότητα περιορίζει τα ολοήμερα και  περικόπτει χιλιάδες διδακτικές ώρες, οδηγώντας τελικά τα σχολεία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με όσους εκπαιδευτικούς και με όσες διδακτικές ώρες «περισσεύουν»
§  να καταργεί διθέσια νηπιαγωγεία με λιγότερα από 14 νήπια, να ανοίγει το δρόμο για συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων και ενδεχομένως κατάργηση νηπιαγωγείων. Χιλιάδες προνήπια κάθε χρόνο μένουν έξω από την Εκπαίδευση και χιλιάδες ακόμα νήπια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια-αποθήκες
§  να μεγαλώνει το διάλλειμα στα γυμνάσια, με μοναδικό σκοπό την μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών, αδιαφορώντας για τις αναγκαίες παιδαγωγικές συνθήκες οργάνωσης ενός σχολείου
§  να ορίζει αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού που επιλέγουν ή ακόμα χειρότερα, να υπάρξουν μαθητές που θα  αναγκαστούν να παρακολουθήσουν άλλη ομάδα προσανατολισμού από αυτή που θα επέλεγαν κανονικά
§  να επιφέρει αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (υποβάθμιση ειδικών παιδαγωγικών προσόντων που απαιτεί η Ειδική Αγωγή με τη θεσμοθέτηση τοποθέτησης στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης που … «περισσεύουν»)
§  να κλείνει τα μάτια στα χρόνια κτηριακά προβλήματα, στην καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.
Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο γονιός στέκεται στα πόδια του και απαιτεί την μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά του!
Αγαπητοί γονείς,
Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.  Σας καλούμε να βρίσκεστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία.  Όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσετε στην καταγραφή των ζητημάτων, να σχεδιάσετε την δράση σας για το επόμενο διάστημα, να πάρετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών.  Να πάρετε άμεσα μέτρα οργάνωσης της πάλης, με άμεση συνεδρίαση των ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις, με ενημέρωση μαζικών φορέων, σωματείων, συλλόγων διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, παραστάσεις, διαμαρτυρίες.
Θεωρούμε ότι ειδικά στην περίοδο που οι εργαζόμενοι ρημάζονται από την κρίση, το δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να μπορεί να στηρίζει ουσιαστικά και ολόπλευρα τα παιδιά μας – από τη σίτιση μέχρι τις δομές για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από την υλικοτεχνική υποδομή μέχρι τις δραστηριότητες εκείνες που δίνουν χαρά και δημιουργικότητα.  Εμείς λέμε ότι για να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας σε μόρφωση,  πρέπει το δημόσιο σχολείο να δουλεύει αλλιώς.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
§  Την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
§  20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
§  Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων.
§  Ολοήμερα σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
§  Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
§  Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές όσον αφορά τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων, όπως ισχύει για διάφορες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες.
§  Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.
§  Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.  Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών και  φοιτητών με τα ΜΜΜ.
§  Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης.  Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και για τα πιστοποιητικά υγείας.
§  Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες και Δήμους.
§  Τμήματα πρόσθετης ενισχυτικής διδασκαλίας σ’ όλα τα γυμνάσια και λύκεια, με μόνιμο προσωπικό.
Εμείς γι’αυτό το σχολείο αγωνιζόμαστε και σ’ αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε μαζί.  Να δυναμώσουμε την πάλη για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ  2016


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!