To Ποτάμι: Αθλητισμός: τι γίνεται όταν σβήνουν τα φώτα της γιορτής;


5 Σεπτεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθλητισμός: τι γίνεται όταν σβήνουν τα φώτα της γιορτής;
Τα τρέχοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του Ποταμιού.
Οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν μάλλον αποτελέσματα σκληρής μοναχικής προσπάθειας παρά μιας ολοκληρωμένης αθλητικής πολιτικής.
«Πίσω από τα μετάλλια του Ρίο κρύβονται η υποχρηματοδότηση με τη διαρκή μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, ολυμπιακών και μη, η απουσία σχεδίου ανεύρεσης πόρων, η απροθυμία συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, η έλλειψη κινήτρων για τα νέα παιδιά, η μη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και του υγιούς ανταγωνισμού με την ανεπαρκή λειτουργία του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ» επισημαίνουν οι βουλευτές. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναλώνεται σε μια διελκυστίνδα με την Ε.Π.Ο. αντιλαμβανόμενη τον ελληνικό αθλητισμό ως μια παραφυάδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης του αθλητισμού, και προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η αξιολόγηση των αθλητικών σωματείων, η θέσπιση πλαισίου κινήτρων για τις χορηγίες και η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Μέτρα για τη στήριξη του αθλητισμού στον απόηχο των επιτυχιών των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τόσο η συγκομιδή των μεταλλίων, όσο και οι υπόλοιπες επιτυχίες των Ελλήνων ολυμπιονικών έδειξαν ότι ο ελληνικός αθλητισμός υψηλού επιπέδου έχει αξιοσημείωτη αντοχή, παρά την κρίση. Πρέπει να επισημανθεί όμως πως οι διακρίσεις ήρθαν είτε σε αθλήματα που διατηρούν υψηλά επίπεδα οργάνωσης είτε χάρη στη σκληρότατη μοναχική προσπάθεια αθλητών με, ως επί το πλείστον, μικρή υποστήριξη.
Οι αθλητικές επιτυχίες στο Ρίο οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αμήχανους πανηγυρισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να συγκαλύψουν την εμφανή κυβερνητική ανεπάρκεια στη χάραξη αθλητικής πολιτικής, η οποία να δίνει απαντήσεις στην προϊούσα κρίση που όλοι γνωρίζουμε ότι ταλανίζει την αθλητική δραστηριότητα στη χώρα μας. Ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υφυπουργός αναλώνεται στη διελκυστίνδα του με την Ε.Π.Ο., δείχνοντας να αγνοεί πως αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο.
Απορία, επίσης για το εάν η Κυβέρνηση στηρίζει τον αθλητισμό και τις διακρίσεις που, μοιραία, προκύπτουν ως αποτέλεσμα ταλέντου και σκληρής, επίπονης προσπάθειας, προκάλεσαν οι επίμονες επιθέσεις που δέχθηκαν οι ολυμπιονίκες μας από την κομματική εφημερίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των Eλλήνων ολυμπιονικών που έχουν περιγράψει το γολγοθά τον οποίον έχουν διανύσει. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί δυστυχώς να εξωραϊστεί από οποιαδήποτε επιτυχία, όσο μεγάλη και να είναι. Σημάδια κάμψης, ανοργανωσιάς, υποχρηματοδότησης, κατάρρευσης των αθλητικών υποδομών και έλλειψης βάθους ως προς το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού κυριαρχούν στην όλη εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση του αγωνιστικού αθλητισμού έχει περιοριστεί σε περίπου 16 εκ. ευρώ (από περίπου 47 εκ. το 2010) και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ολυμπιακές και μη, καταρρέουν, από την έλλειψη συντήρησης, αλλά και ορθολογικής χρήσης αντί να αποτελούν για τον αθλητισμό κοιτίδα και πλουτοπαραγωγική φλέβα.
Η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με τη χάραξη πολιτικής εξεύρεσης πόρων για τον αθλητισμό με την προσέλκυση χορηγιών, με τη συστηματική οργάνωση της συνεργασίας του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η τελευταία μάλιστα, παρά τη στήριξη που έχει παράσχει σε επιμέρους αθλητές και αθλήματα (όπως παραδέχονται ανοικτά και οι πρωταγωνιστές), θεωρείται από την Κυβέρνηση αντίπαλος. Περαιτέρω, η πολιτική κινήτρων για τον αθλητισμό παραμένει ασαφής και συγκεχυμένη.
Όπως σχεδόν τα πάντα στη χώρα μας, έτσι και ο ελληνικός αθλητισμός, για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, χρειάζεται σε όλη του τη διάρθρωση και την οργάνωση μεγάλες και γενναίες τομές και μεταρρυθμίσεις. Όσο αυτές καθυστερούν, το σπιράλ της παρακμής και της υποβάθμισης θα αποτελεί τη μόνη ζώσα πραγματικότητα. Οι επιμέρους επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, όσο σημαντικές και αν είναι, δεν θα μπορούν να αναστρέψουν αυτήν τη πορεία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Υπάρχει έστω και σε υποτυπώδη μορφή εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού. Αν όχι, προτίθεται η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο;
  2. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιμερισμού της κρατικής επιχορήγησης ανά ομοσπονδία για την επόμενη τετραετία;
  3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημιουργία πλαισίου για την αξιολόγηση των σωματείων που αποτελούν το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού;
  4. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να θεσπίσει πλαίσιο κινήτρων για τις αθλητικές χορηγίες και να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για τον σκοπό αυτό;
  5. Ποιά πολιτική κινήτρων προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση για να στρέψει τη νεολαία στον αθλητισμό;
  6. Προτίθεται η Κυβέρνηση, πότε και πώς, να αξιοποιήσει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ή θα συνεχιστεί η εγκατάλειψη και απαξίωσή τους; Τι προτίθεται να πράξει για τη συντήρηση και λειτουργία των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων; Εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα ή θα τις εγκαταλείψει και αυτές στην τύχη τους όπως τα κολυμβητήρια που κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο;
  7. Προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση του προβλεπόμενου από το ν. 4049/2012 Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για τον εθνικό οργανισμό αντιντόπινγκ;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ AΜΥΡΑΣ – Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ – ΡΟΔΟΠΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ – Α’ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ – Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΗΣ
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ – ΑΧΑΪΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ – Β’ ΑΘΗΝΩΝ







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!