Μοσκοβισί: Θέλουμε συμφωνία για το χρέος μέσα στο 2016 -Αν η Αθήνα κάνει τις μεταρρυθμίσεις

Η Κομισιόν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ομως, σημείωσε ο Επίτροπος των Οικονομικών μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία τέτοια συμφωνία απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, μεταξύ άλλων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ήθελα να δω την επίτευξη μίας συμφωνίας για το χρέος. Αυτό είναι κάτι νόμιμο και για καιρό αναμενόμενο, που απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, τους δανειστές, όλους τους εταίρους στο Eurogroup και επίσης από τις ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», είπε ο Μοσκοβισί.

Η προθεσμία μέχρι τα τέλη του χρόνου, για τη συμφωνία επί των λεπτομερειών της ελάφρυνσης χρέους, θεωρείται φιλόδοξη από αξιωματούχους της ευρωζώνης, γράφει το Reuters. Γιατί αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία μπορεί να γίνει μόνο αφότου η Ελλάδα περάσει την αξιολόγηση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο, δηλαδή τον Νοέμβριο όπως είπε, προκειμένου να σηματοδοτήσει την οικονομική «κανονικότητα» που περιμένουν εδώ και καιρό οι επενδυτές.

Ακόμη, ο Επίτροπος τόνισε ότι είναι κρίσιμο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση να τακτοποιηθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Ενα μεγαλύτερο εμπόδιο, σημειώνει το Reuters, είναι ότι η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για λόγους αξιοπιστίας. Ομως, το Ταμείο επιμένει ότι μπορεί να μετάσχει μόνο αν η ανάλυση του χρέους δείχνει ότι αυτό είναι βιώσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με ελάφρυνση.

Ομως, το Βερολίνο αντιτίθεται στην ιδέα της ελάφρυνσης πριν από τις εκλογές του 2017, γιατί η κοινή γνώμη είναι ενάντια σε μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα, μετά από τρία προγράμματα διάσωσης.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters, οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συμφωνηθούν μετά από τις ελληνικές εκλογές. Αλλοι αναφέρουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί αν αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, όταν η ελληνική κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα τον Απρίλιο του 2017.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!