Ε' ΕΛΜΕ- Θ: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (6/10/2016) Για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών


Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (6/10/2016)
Για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών
Εδώ και αρκετούς μήνες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, θύματα του πολέμου και των επεμβάσεων των ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας, της πολιτικής των χωρών της ΕΕ που υψώνουν φράχτες απέναντί τους, καθώς και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων» και συνθήκη της Γενεύης. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς - γκέτο παραμένουν άθλιες, ενώ αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την καθυστερημένη και αποσπασματική έναρξη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με την οργάνωση βοήθειας προς τους πρόσφυγες, την απαίτηση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και την οργάνωση αντιιμπεριαλιστικών-αντιπολεμικών εκδηλώσεων. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν τα σύνορα και να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες του τελικού προορισμού τους. Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα για όλους τους πρόσφυγες από όποια χώρα και αν προέρχονται και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης. Υπερασπιζόμαστε το ανθρώπινο δικαίωμα των προσφύγων για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση.
Στην εκπαίδευση η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο των ξεχωριστών απογευματινών «δομών» υιοθετώντας τη λογική της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό. Παράλληλα προωθεί τη στελέχωση των δομών αυτών με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που θα μπορούν να μετακινούνται από το ΠΥΣΠΕ ή το ΠΥΣΔΕ σε άλλη δομή απ’ αυτή που αρχικά τοποθετήθηκαν, ακόμη και σε άλλη Διεύθυνση εντός της Περιφέρειας! Πρόκειται για «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών που θα ακολουθεί την «κινητικότητα» των προσφύγων, ανάλογα με το πού θέλει η κυβέρνηση κάθε φορά να τους στείλει!
Θεωρούμε ότι:
  • Η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών διακρίσεων μίσους και φασιστικών ιδεών.
  • Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα.
  • Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης. Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να ενταχθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Τα παιδιά αυτά έχουν στερηθεί την εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Γι’ αυτό απαιτείται η οικοδόμηση σταθερής εκπαιδευτικής σχέσης και επομένως εκπαιδευτικοί με σταθερές σχέσεις εργασίας μέσα από διορισμούς μόνιμου προσωπικού, καθώς και ψυχολογική στήριξη των παιδιών από εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Ζητούμε την ίδρυση ολομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού.
  • Απαιτείται η δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, κεντρική μέριμνα και ευθύνη για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ενταξή τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια (ιατρικές βεβαιώσεις, εμβόλια, βοηθητικό προσωπικό). Μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τώρα!

Ως εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουμε καμπάνια ενημέρωσης μέσα και έξω απ’ τα σχολεία, σε μαθητές, γονείς και τοπικές κοινωνίες ενάντια σε κάθε φωνή αποκλεισμού και μισαλλοδοξίας που ανοίγουν το δρόμο σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις διάκρισης των ανθρώπων. Ορίζουμε στα σχολεία ημέρα συζήτησης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

  • Οργανώνουμε όπως αποφάσισε η προηγούμενη ΓΣ, εκδήλωση της ΕΛΜΕ στο Ωραιόκαστρο την Πέμπτη 13/10, στις 6.30 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και το σχολείο με ομιλητές τους: Τσιάκαλο Γιώργο καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος του Α.Π.Θ., την Κατσίμπα Δάφνη γιατρό πρόεδρο της ΕΝΙΘ, κ.ά.

  • Αποφασίζουμε για τις 20/10 αντιπολεμικό – αντιϊμπεριαλιστικό – αντιφασιστικό, καθώς και υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών συλλαλητήριο. Για το σκοπό αυτό καλούμε την Τρίτη 11/10, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ σε συνάντηση προετοιμασίας του συλλαλητηρίου τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους ΠΕ, όλες τις συλλογικότητες και φορείς της πόλης με ανάλογες δραστηριότητες για το ζήτημα αυτό.

  • Αποφασίζουμε να οργανωθεί μαζί με τις άλλες ΕΛΜΕ, συλλόγους Π.Ε. και φορείς παράσταση στο υπουργείο Μακεδονίας με συμμετοχή εκπροσώπων των προσφύγων με σκοπό την προώθηση των προβλημάτων που απασχολούν τους πρόσφυγες και των διεκδικήσεων των ΕΛΜΕ και των φορέων.

  • Ως σωματείο των εκπαιδευτικών απαιτούμε την ελεύθερη πρόσβασή μας στους καταυλισμούς των προσφύγων για να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως κάναμε μέχρι τώρα.

Η Γενική Συνέλευση (6/10/2016)


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!