Ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού στο Δήμο Παύλου Μελά



- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Δήμος Παύλου Μελά: Ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού στο Δήμο Παύλου Μελά

Σε «κατάσταση ετοιμότητας» αναμένεται να βρεθεί ο Δήμος Παύλου Μελά από την Πέμπτη 13 Οκτώβρη έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με αφορμή ότι η 13η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.
Αρχικά, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του Δήμου που θα απαρτίζεται από υπαλλήλους του γραφείου Πολιτικής Προστασίας και μέλη των συνεργαζόμενων, πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο δήμο (ΛΕΦΕΔ, ΕΠΟΜΕΑ, Έλληνες Διασώστες, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Εθελοντές Ελλάδος, Φίλοι του Δάσους, 7o Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης), θα επισκεφθούν σχολεία της περιοχής, για να ενημερώσουν τη μαθητική κοινότητα και τους καθηγητές της για το φαινόμενο του σεισμού, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, τις ενέργειες που έπονται χρονικά του φαινομένου και το τοπικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος.
Έπειτα, θα ακολουθήσει πλήρες σενάριο άσκησης σεισμού, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί βαθμιαία το Σάββατο 15 Οκτώβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Η άσκηση θα περιλαμβάνει, εγκατάσταση καταυλισμού, υποδοχή και καταγραφή σεισμοπαθών, μέριμνα και παροχή πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό. Επίσης θα εκτελεστεί απεγκλωβισμός από τις εθελοντικές ομάδες μετά από κατάρρευση κτιρίου σε μετασεισμό.
Στόχος της άσκησης είναι πρώτον, η άσκηση πλήρους κινητοποίησης και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών και δεύτερον, η σταδιακή ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς σε όλους του πολίτες, μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμμετοχικής δράσης σε παρόμοιες ασκήσεις.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 εκδηλώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 της κλίμακας Richter διάρκειας 13 sec. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ΒΑ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και εντοπίζεται μεταξύ των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας. Τα περισσότερα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και συγκαλείται ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) στη ΜΕΘ (Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης), όπου αποφασίζεται η εγκατάσταση καταυλισμών για την υποδοχή των σεισμοπαθών. Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά συγκαλεί ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) και αποφασίζεται η λειτουργία καταυλισμού στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο του Δήμου. Ενημερώνονται οι υπηρεσίες της Τεχνικής, Κίνησης, Κοινωνικής, Καθαριότητας, Πρασίνου και πραγματοποιείται έλεγχος του χώρου καταυλισμού. Ορίζεται Ομάδα Λειτουργίας Καταυλισμού σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο του δήμου. Γίνεται υποδοχή των πολιτών, παραλαβή-μεταφορά-εγκατάσταση σκηνών, καθαριότητα χώρου, έλεγχος υποδομών του καταυλισμού, ορισμός υπευθύνων εθελοντικών ομάδων και ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους για την λειτουργία τους. Οργανώνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή πρώτων βοηθειών και σίτιση.
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10:00π.μ. Στις 11.00π.μ. εκδηλώνεται ισχυρός μετασεισμός και από την κατάρρευση κτιρίων εντός του στρατοπέδου που χρησιμοποιούντο για τις ανάγκες του καταυλισμού (τουαλέτες, μαγειρεία, κλπ) εγκλωβίζονται πολίτες. Ο δήμος, λόγω των πολλών καταρρεύσεων που έχουν σημειωθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενημερώνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι θα χρησιμοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου που στεγάζονται στο στρατόπεδο, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Οι εθελοντικές ομάδες ενεργοποιούνται, μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους και μετά από εντολές του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, επεμβαίνουν στον τομέα τους, απομακρύνουν όσους δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην περιοχή και αναλαμβάνουν δράση. Παράλληλα οργανώνεται ο χώρος της προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και ο χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών για τους κατοίκους του Δήμου, ενώ επεμβαίνουν στα σημεία όπου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και αναλαμβάνουν δράση απεγκλωβισμού.
Με την λήξη της άσκησης οι εμπλεκόμενοι προσέρχονται στο κτίριο του εντευκτηρίου για ενημέρωση και απολογισμό.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!