Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης


Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

   Η αδιαμφισβήτητη ανάγκη υψηλού πρασίνου για το ΠΣΘ και ιδιαίτερα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ναρκοθετήθηκε και με το Ν.2745/1999 (Τσοχατζόπουλου) και με τον πρόσφατα ψηφισμένο, απαράδεκτο Ν.4407/2016  (ΤΑΙΠΕΔ Καμένου). Σ’ αυτό συνεπικουρεί, η κατάλυση θεσμικών εργαλείων  σχεδιασμού (Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης)που θα μπορούσαν να προστατεύσουν το ζωτικό συλλογικό αγαθό των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου και να επιτρέπουν την πρόσβαση όλων των πολιτών σ’ αυτούς .Τέλος, η κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την επιχειρηματική πόλη, όπου απεμπολούνται οι κοινωνικές ανάγκες  και προτάσσεται η προώθηση του «επιχειρείν», με την κοινωνική νομιμοποίηση των Δήμων , εμπορευματοποιεί  με την ανταποδοτική λογική του το δημόσιο χώρο και οδηγεί στην τσιμεντοποίησή του.
Για  την διάσωση και διαφύλαξη των τελευταίων αδόμητων χώρων και την μετατροπή τους σε δημόσιους χώρους πρασίνου, απαιτούνται:
1.    Η κατάργηση του Ν. 4407/2016 (Νόμος Καμένου) περί δημιουργίας νέας υπηρεσίας στο ΥΕΘΑ η οποία έχει σαν σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας των διαφόρων νομικών προσώπων που εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ «προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους» , καθώς και το οριστικό πάγωμα συμφωνιών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να δεσμεύσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2.    Το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα ως κοινόχρηστων χώρων υψηλού πρασίνου.
3.    Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτήρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία τα οποία αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις.
4.    Η αναστροφή της μεταβίβασης των στρατοπέδων Μεγ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
5.    Την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο αξιοποίησής που περιλαμβάνει νέες οικοδομές κάθε τύπου. Τυχόν εγκεκριμένες πολεοδομήσεις μέσω ΓΠΣ κ.λπ. καταργούνται. 
6.    Τη σύσταση δημόσιου μητροπολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή  της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείριση τους ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου υπερτοπικής σημασίας με την ανάλογη χρηματοδότηση.
7.    Την θεσμοθέτηση «Τράπεζας Γης» προκειμένου  να απαλλαγούν οι δήμοι  από το βραχνά της άρσης των απαλλοτριώσεων και των δυσβάσταχτων αποζημιώσεων που τις συνοδεύουν προκειμένου να ανακτήσουν τμήματα στρατοπέδων ή άλλων ελεύθερων
χώρων.


Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Πρώην στρατόπεδα Θεσσαλονίκης: ευκαιρία για πράσινο-ανάσα της πόλης ή

μπίζνες με ακίνητα;


Η ανάγκη για πράσινο …

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με λιγότερο από 3 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, μια από τις μικρότερες αναλογίες στην Ευρώπη, με υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης, ιδιαίτερα σε μικροσωματίδια στο δυτικό της τμήμα. Αυτό συνέβη καθώς ο τρόπος ανάπτυξης της πόλης δεν επέτρεψε τη διάθεση επαρκών ελεύθερων χώρων πρασίνου και μάλιστα υψηλού που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων, την ρύθμιση του αστικού μικροκλίματος, ακόμα και για τη διασφάλιση επαρκών χώρων συγκέντρωσης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως οι σεισμοί.
Σήμερα, οι ελεύθεροι αδόμητοι χώροι εντός του αστικού ιστού που μπορούν να δεχθούν υψηλό πράσινο είναι ελάχιστοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στρατόπεδα, κλειστά και σε λειτουργία (πλήρως ή μερικά). Τα περισσότερα και μεγαλύτερα βρίσκονται στην ιδιαίτερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και εξειδικευμένες μελέτες κατέληξαν στο ότι τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός και στις παρυφές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη υψηλού πρασίνου για να βελτιωθεί η αναλογία έκτασης πρασίνου ανά κάτοικο, αν και πάλι αυτή θα είναι πολύ χαμηλότερη του αποδεκτού (5 τ.μ./κάτοικο).Η ζωτική σημασία αυτής της τελευταίας και μοναδικής δυνατότητας, στοιχειώδους αναβάθμισης της υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.


δείτε την συνέχεια του άρθρου εδώ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!