Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αισιοδοξία με φόρους

Σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6 % του ΑΕΠ ( έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ) για το 2016 και 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έναντι στόχου για πρωτογενές 1,75% .

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην φορολογία με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 και τις νέες παρεμβάσεις για το 2017 αθροίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν την «ωρίμανση παλαιών φόρων αλλά και την επιβολή νέων - κυρίως έμμεσων - φόρων για το 2017 και  190  δισ. από περικοπές  δαπανών . Αναλυτικά τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο θα προέλθουν

*Από την αναμόρφωση στην φορολογία εισοδήματος ( μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας) 763 εκ ε υρώ

*Από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 678 εκατ. ευρώ

*Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 217 εκ ευρώ

*Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων 12,5 εκ ευρώ

*Από την αναμόρφωση του ΕΦΚ καυσίμων 440 εκ ευρώ

*Από την φορολογία εταιρικών οχημάτων 91 εκ ευρώ

*Από το τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 15 εκ ευρώ

*Από το τέλος σταθερής τηλεφωνίας 52 εκ ευρώ

*Από την φορολογία τυχερών παιγνίων 56 εκ ευρώ

*Από την φορολογία ζύθου 26 εκ ευρώ

*Από την φορολογία τσιγάρων ( συμβατικών , ηλεκτρονικά ) 142 εκ ευρώ

*Από τον ΕΦΚ στον καφέ 62 εκ ευρώ

*Από φορολογικές απαλλαγές επενδυτικού νόμου -10,4 εκ ευρώ

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 1,75 δις ευρώ κυρίως λόγω των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσω του τομέα των δαπανών λαμβάνεται στοχευμένα μέριμνα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με πρώτους κοινωνικά ευάλωτους αλλά και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

-Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

-Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

-Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

-Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να δοκιμάσει την τύχη της σε δανεισμό από τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2017 θα έχει δεδομένα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ .

Στο κείμενο του προσχεδίου τονίζεται ότι καθοριστικό ρόλο στην συγκράτηση του ύψους του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έπαιξε και η κοινή διαχείριση των τραπεζικών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών.

Όπως τονίζεται αυτήν την σε προθεσμιακό δανεισμό βρίσκεται περίπου των 75% των ταμειακών διαθεσίμων με αποτέλεσμα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 178,9 % του ΑΕΠ ( έναντι 181, 8% που προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου ) το 2016 και στο 174,8 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 καταγράφοντας μείωση κατά 4,1% του ΑΕΠ.

Τέλος από το πρόγραμμα εξόφλησης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής 1443 εκ ευρώ από τα 1,8 δις ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από την δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Card  


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!