Ένας νεκρός από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή

σφοδρός τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει τη νοτιοδυτική Αϊτή συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους που πνέουν με 230 χιλιόμετρα την ώρα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 άνθρωποι, ενώ προκάλεσε πλημμύρες με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Μάθιου, που είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στην ευρύτερη περιοχή εδώ και 10 χρόνια, απειλώντας επίσης και την Κούβα, έπληξε την Αϊτή κοντά στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

«Εξαιρετικά επικίνδυνος» σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, ο Μάθιου ενδέχεται να έχει αυξομειώσεις στην ισχύ του τις επόμενες δύο ημέρες όμως θα παραμείνει «ισχυρός έως τουλάχιστον το βράδυ της Τετάρτης» εγείροντας φόβους περί πρόκλησης σοβαρών ζημιών σε μια χώρα όπου τα διαθέσιμα μέσα είναι ελάχιστα σε αντίθεση με την φτώχεια.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή και οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκτεταμένες καταστροφές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα κύμα έπληξε το σπίτι του στην παραλιακή πόλη Πορτ Σαλούτ.

Ο Μάθιου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις όπου το ύψος του νερού θα ανέλθει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή ενώ τα κύματα θα ανέλθουν σε 1 μέτρο, σύμφωνα με το NHC. Βροχές θα πλήξουν επίσης το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και την ανατολική Κούβα με το νερό στα 20-30 εκατοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50 εκατοστά.

«Μεγάλη άνοδος των υδάτων και κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές, είναι πιθανές εξαιτίας των βροχοπτώσεων στο νότια και βορειοδυτική Αϊτή, τη νοτιοδυτική Δομινικανή Δημοκρατία και την ανατολική Κούβα» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Απομακρύνθηκαν παιδιά, κρατούμενοι

Οι αρχές πολιτικής προστασίας γνωστοποίησαν ότι 130 παιδιά απομακρύνθηκαν με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο στην πρωτεύουσα, από ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή Σιτέ Σολέιγ, την μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές απομάκρυναν 1000 κρατουμένους από τουλάχιστον τέσσερις φυλακές προς ασφαλέστερες τοποθεσίες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!