Κανένα σήμα από τον εξερευνητή Schiaparelli στον Άρη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι ακόμα σε αναμονή για την επιβεβαίωση της προσγείωσης του εξερευνητή Schiaparelli στον Άρη. Το ρομπότ, που έχει τη μορφή ιπτάμενου δίσκου, έπρεπε να έχει αγγίξει τον Κόκκινο Πλανήτη πριν μερικές ώρες, αλλά οι επιστήμονες που παρακολουθούν τον εξερευνητή δεν έλαβαν τη μετάδοση, που περίμεναν.

Οι ελεγκτές ελπίζουν ότι οι δορυφόροι, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, θα εντοπίσουν σύντομα τον Schiaparelli και θα επιβεβαιώσουν ότι ότι προσεδαφίστηκε επιτυχώς. Η προσεδάφιση στον Άρη είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για μια προσέγγιση υψηλής ταχύτητας, αλλά και ακριβείας, όπου με την παραμικρή παρέκκλιση, το διαστημικό σκάφος διατρέχει τον κίνδυνο να συντριβεί.



Ο Schiaparelli έχει ασπίδα θερμότητας, αλεξίπτωτο και προωθητήρες, ώστε να καταφέρει να προσεδαφιστεί. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δε βιάζεται να κρίνει την αποστολή ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη ακόμα. Αναμένει αναφορές από τους ευρωπαϊκούς, αλλά και αμερικάνικους δορυφόρους.

Αν επιβεβαιωθεί η προσεδάφιση, ο Schiaparelli θα περάσει τις επόμενες ημέρες κάνοντας μετρήσεις στο περιβάλλον του Άρη και τις καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον μέχρι να αδειάσουν οι μπαταρίες του.



Τα δεδομένα που θα επιστρέψουν θα είναι περιορισμένα, αλλά ο εξερευνητής σε μεγάλο βαθμό σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει την τεχνολογία του, ώστε να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και την απαραίτητη εμπειρία οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του ESA για μια πιο φιλόδοξη προσεδάφιση ενός rover το 2021 στον Άρη. Το όχημα εκείνο θα κάνει ανασκαφές στην επιφάνεια του πλανήτη σε διάφορες περιοχές για την αναζήτηση μικροβιακών οργανισμών.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!