Πιθανή η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Ισχυρή είναι η φημολογία πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα, πιθανόν στις 14 ? 15 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και αφού θα έχει γίνει γνωστό το όνομα του διαδόχου του, στον οποίο θα παραδώσει την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Η φημολογία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, στη σκιά της διαμάχης Ουάσιγκτον - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, αλλά και την πολιτική ασφυκτικής λιτότητας που ακολουθεί η Ε.Ε. την οποία επικρίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πόσο δε μάλλον που την ίδια περίοδο θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, η παράλληλη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και την αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού για το χρέος και τον βαθμό εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επίσκεψη στην Αθήνα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευσθεί ενώ, εκτός απροόπτου, αναμένεται και ταξίδι του κ. Ομπάμα στο Βερολίνο, την ίδια περίοδο όπου θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ. Σε συνέντευξή του πάντως στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο κ. Ομπάμα υποστήριξε πως τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε επίσης πως ορισμένες χώρες βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που αναφύονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι. «Σε όλη την Ευρώπη μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ένωση», λέει ο Ομπάμα, αλλά «σε στιγμές σαν κι αυτές είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πόσο οι χώρες μας και οι ζωές μας ευνοούνται από την ολοκλήρωση αυτή».

 

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!