Πολυτεχνείο 2016: Πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής εορτασμού της 43ης Επετειου της εξέργεσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 43ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού που αποτελείται από

Το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974), τις Φοιτητικές Παρατάξεις, τους Συλλόγους των φοιτητών (Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών) του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τους Συλλόγους Διδασκόντων και Εργαζομένων του ΕΜΠ, το Τ.Ε.Ε., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας, από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, χώρο της κορυφαίας αντιδικτατορικής πράξης, της ιστορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, αστείρευτης πηγής έμπνευσης των αγώνων του Ελληνικού λαού και της πρωτοπόρας νεολαίας του,

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ

Σήμερα, 43 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα επώδυνα μέτρα που παίρνονται δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Προκοπή.

Συνεπείς στα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε τις εκβιαστικές και εκφοβιστικές πολιτικές που εκπορεύονται από τα ξένα και ντόπια κέντρα εξουσίας και προβάλλονται καθημερινά από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να χειραγωγηθεί και υποταχθεί ο Λαός που αντιστέκεται, ο Λαός που ξεσηκώνεται.

Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του, με συνειδητοποίηση της κοινωνικής του θέσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού υψώνει για άλλη μια φορά τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματά του αναβαπτισμένα στους σύγχρονους, ασυμβίβαστους και ανυποχώρητους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του Λαού και της Νεολαίας.

Επιβεβαιώνοντας τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διακηρύσσουμε πως στεκόμαστε αγωνιστικά και ανυποχώρητα απέναντι σε κάθε πολιτική που καταλύει δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας όπως την Υγεία, την Ασφάλιση, την αξιοπρεπή διαβίωση και υπονομεύει τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των Φοιτητών και Μαθητών για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές εκείνες που στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους των μεγάλων συμφερόντων, στο όνομα των ξένων δανειστών, απαξιώνουν τον εργαζόμενο λαό μας οδηγώντας τον στην πτώχευση και διαμορφώνουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα. Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.

Λέμε όχι στη Φοροεπιδρομή που φέρνει τα νοικοκυριά σε απόγνωση και τους μικρούς επαγγελματίες σε πτώχευση. Λέμε ναι στην προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικά όλης της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και που είναι θύματα εξωτερικών επεμβάσεων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, ακόμη και του Αφγανιστάν και Πακιστάν. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δημιουργούν νέους κινδύνους με αποτέλεσμα να γενικεύεται ο πόλεμος και η καταστροφή στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Σαράντα δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και εβδομήντα δύο χρόνια μετά την εκδίωξη των Ναζί από τη Χώρα μας:

Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές εκείνες που σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο διαμορφώνουν συνθήκες επώασης και ανόδου του φασισμού. Καμιά ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα της «Χρυσής Αυγής» και την παρακρατική τους πρακτική και δράση. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία που προοιωνίζεται πάντοτε νέες επιθέσεις σε εργασιακά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Τιμάμε τα 43 Χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα με το Λαό και τη Νεολαία στο προσκήνιο, για ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Όμως, η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ τις μέρες του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αισθήματα του λαού και της νεολαίας, που το 1973 είχαν και εξακολουθούν να έχουν σε επικαιρότητα το σύνθημα “ΕΞΩ αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ” και που αντιτίθεται στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών να εμπλέξουν παραπέρα τη χώρα στα επεμβατικά τους σχέδια στην περιοχή και να προωθήσουν «λύση» στο Κυπριακό στη βάση των συμφερόντων τους.

Καλούμε τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλο τον Ελληνικό Λαό ν’ αγωνισθούν για την ανατροπή των σκληρών μέτρων.

Καλούμε το Λαό και τη Νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά και να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, με κορύφωση την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια που στρέφεται κατά των συμφερόντων και του μέλλοντος της χώρας και του Λαού μας.

Να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξυπηρετεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ελευθερία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 διδάσκει πως οι κοινωνίες, όπως και τότε, προχωρούν μπροστά με ανυπακοή, με ρήξη και ανατροπή.



Αθήνα, 7 Νοέμβρη 2016
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 43ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!