«Όψεις νέων φωτογράφων» έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά στη Μονή Λαζαριστών από 24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όψεις νέων φωτογράφων»

Έκθεση με τον τίτλο, «Όψεις νέων φωτογράφων»,  παρουσιάζει από 24 Νοεμβρίου   έως 5 Δεκεμβρίου   2016, στη Μονή Λαζαριστών (αίθουσα εκδηλώσεων), η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 61 νέοι φωτογράφοι που παρακολούθησαν το εισαγωγικό σεμινάριο στη φωτογραφία.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε με επιτυχία από τη  Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του δήμου Παύλου Μελά, ανελλιπώς  από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Mάρτιο του 2013.
Μετά από μια διακοπή τριών χρόνων επανήλθε φέτος με νέα χαρακτηριστικά και δυναμική. Στην ανακοίνωση διοργάνωσης του σεμιναρίου ανταποκρίθηκαν 115 ενδιαφερόμενοι (20-60 ετών), από το δήμο μας,  άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αλλά και από κοντινές, εκτός του νομού, πόλεις.
Η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον οδήγησαν στην αλλαγή της δόμησης των σεμιναριακών μαθημάτων με τη δημιουργία τριών τμημάτων των 25 ατόμων αντί ενός αντίστοιχου τμήματος, καθώς και στην αλλαγή της δομής της διδασκαλίας με ξεχωριστές και κοινές συναντήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η όσμωση των απόψεων και φωτογραφικών ιδεών καθώς και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 
Το σεμινάριο ξεκίνησε φέτος  το Μάρτιο και ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2016. Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον που υπήρξε από τους συμμετέχοντες, μας οδήγησε να βάλουμε άνω τελεία και να συνεχίσουμε τον κύκλο των συναντήσεων το Σεπτέμβριο και να ολοκληρώσουμε το σεμινάριο αρχές Νοεμβρίου.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου, αφορούσε στην κατάρτιση στις βασικές τεχνικές λήψεις και επεξεργασίας της φωτογραφίας, στη γνωριμία με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, περιελάμβανε μια ξενάγηση στην ιστορία της, αλλά κύρια εστίασε στην αισθητική της προσέγγιση δίνοντας τη δυνατότητα για εισαγωγή στον κόσμο της φωτογραφίας και στο δημιουργικό παιχνίδι της έκφρασης.
Στόχοι του σεμιναρίου:
·                     Να δώσει τα ερεθίσματα σε νέους φωτογράφους να προσεγγίσουν τη δημιουργική φωτογραφία.
·                     Να αναδείξει τη δραστηριότητα του δήμου μας στο επίπεδο της υποστήριξης των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική φωτογραφία καθώς και σε επίπεδο καλλιτεχνικών ομάδων όπως η  Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» και
·      Να προωθήσει τη δημιουργική φωτογραφία στο ευρύ κοινό.

Το σεμινάριο έγινε χωρίς χρηματική συμμετοχή από τους συμμετέχοντες με την υποστήριξη μελών της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις» του δήμου μας που οργάνωσαν το σεμινάριο και παρέδωσαν τα μαθήματα εθελοντικά.
Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν οι Άνθιμος Καλπατζίδης, Χρήστος Γκίγκης και  Τριαντάφυλλος Κουρούκλας που είχε και το γενικό συντονισμό του σεμιναρίου.Λίγα λόγια για την έκθεση

 

Όψεις νέων φωτογράφων…

«Ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας ολοκληρώθηκε, αλλά ένα νέο, μακρύτερο και σημαντικότερο αρχίζει τώρα για τους νέους φωτογράφους που παρακολούθησαν το σεμινάριο και επιθυμούν να δουν τον κόσμο και την πραγματικότητα μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Ο φωτογράφος, πίσω από το παράθυρο της μηχανής του, βλέπει, επιλέγει, φωτογραφίζει… Κινούμενος στον χώρο και ανάμεσα σε ανθρώπους, αναζητά το φωτογραφικό γεγονός και την υπέρβαση αυτής της πραγματικότητας. Μέσα από τη ματιά του, μέσα από τη διαφορετικότητα στην έκφραση, μεταμορφώνει αυτήν την πραγματικότητα και προσδοκά στην εσωτερική ευχαρίστηση  και στη δημιουργία ενός προσωπικού κόσμου που ανήκει στο χώρο του φανταστικού.
Οι 111 φωτογραφίες της έκθεσης, με ποικιλία στη θεματολογία και στις ματιές των φωτογράφων, δίνουν  μια πρώτη  γεύση  της φωτογραφικής προσέγγισης του καθενός για την πραγματικότητα και τον κόσμο, μέσα από το παράθυρο του φωτογραφικού μέσου.
Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στους νέους φωτογράφους βήμα επικοινωνίας με το κοινό, μέσα από την εμπειρία μιας δημόσιας παρουσίασης. Μιας παρουσίασης που δεν είναι το ταξίδι αλλά ο σταθμός μιας γοητευτικής διαδρομής που μπορεί να προσφέρει η φωτογραφική διαδικασία και αναζήτηση…!»
Τ.Κ.

Χώρος έκθεσης         :         Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια έκθεσης:       Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης:       24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας:      Κάθε μέρα 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:30

Πληροφορίες:                       Πληροφορίες            :        Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά,
Λαγκαδά 221, 564 30, Σταυρούπολη , Θεσσαλονίκη
                                                                        Τηλ.: 2313302833,835,836 


Λίγα λόγια για τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις»


Η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1994 από εννιά φωτογράφους (τους Μάκη Αβραμίδη, Δήμο Βουδουραγκάκη, Χρήστο Γκίγκη, Άνθιμο Καλπατζίδη, Τριαντάφυλλο Κουρούκλα, Γιώτα Κυριακίδου, Δημήτρη Ξυρίχη, Φωτεινή Σιδηροπούλου, Γιάννη Στεφανίδη) της τότε Φωτογραφικής Ομάδας Σταυρούπολης και λειτουργεί στο Δήμο Παύλου Μελά με την υποστήριξή του.
Αποτελεί έναν χώρο αναζήτησης και δημιουργίας που δίνει τη δυνατότητα σε νέους φωτογράφους να βρουν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα. Στηρίζει και προωθεί το έργο των μελών της και καλλιεργεί τη δημιουργική φωτογραφία μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις συνεισφέροντας στη γενικότερη φωτογραφική παιδεία.
Ημέρα συνάντησης των μελών της λέσχης είναι η Τετάρτη. Στις συναντήσεις οργανώνονται παρουσιάσεις φωτογραφιών, αλλά και δραστηριότητες που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης (κινηματογραφικές προβολές-αφιερώματα, βραδιές με μουσική, ποίηση, συζητήσεις με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες κ.ά).
Η λέσχη διαθέτει χώρο συναντήσεων, πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο και δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη της.

Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις», Δήμος Παύλου Μελά
Κέντρο Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης", Λαγκαδά 221, 564 30, Σταυρούπολη , Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες : Τριαντάφυλλος Κουρούκλας,  τηλ.: 2313302834 (καθημερινές 08:00 - 14:30),
2313302913 (κάθε Τετάρτη 20:30 -23:00)  Fax : 2313302837Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!