Νέος γύρος διαπραγμάτευσης -Θεσμοί: Δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. το 2018

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς σήμερα ξεκινά δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ηδη, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το κείμενο της συμφωνίας-το επικαιροποιημένο μνημόνιο- καθώς πιέζει ο χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει η επικύρωση από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος.

Παραμένει το δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. για το 2018

Το κείμενο που παρέδωσαν οι Θεσμοί έχει σειρά ανοικτών θεμάτων, επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στο εργασιακό, αλλά και σε θέματα δημοσιονομικού κενού και παιδείας (δύο από τα τρία ανοιχτά ζητήματα έχουν κλείσει ανέφερε ο αξιωματούχος).

Στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ παραδέχθηκε ότι για το 2018 παραμένει το κενό των 600 εκατ. ευρώ το οποίο είχαν διαπιστώσει θεσμοί κατά την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση έως και την Τρίτη, που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, θέτοντας ως χρονικό ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Για τον προϋπολογισμό του 2017, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως τα 50 εκ. ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν συνιστούν πρόβλημα.

Οι ομαδικές απολύσεις

Τα εργασιακά είναι το πρώτο θέμα που συζητούν οι δύο πλευρές σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Αθήνα φαίνεται να έχει αποδεχθεί να μην επανέλθει άμεσα η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Πηγές του ΑΠΕ αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, με την ελληνική πλευρά να αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εναλλακτική λύση, το υπουργείο Εργασίας προτείνει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Ο κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.
 
Δημοσιονομικά και Παιδεία

Μετά από την κ. Αχτσιόγλου, στο τραπέζι με τους δανειστές θα καθίσει το οικονομικό επιτελείο, για τα δημοσιονομικά, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού τη Δευτέρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε μεγάλο βαθμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πείσει τους Θεσμούς ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Θα ακολουθήσει το ραντεβού για την Παιδεία, με τον Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να αποσυρθεί ο νόμος Φίλης, εκφράζοντας ενστάσεις στο ζήτημα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!