Ο διεθνής Τύπος την νίκη Τραμπ - οι 7 πολιτικές Ομπάμα που ίσως ανατρέψει

 
 
10  φωτογραφίες

Με εμπνευσμένους τίτλους, λογοπαίγνια, βαθιά πολιτικά μηνύματα και ολοσέλιδες φωτογραφίες του μεγάλου νικητή των αμερικανικών εκλογών κυκλοφόρησαν την Τετάρτη οι περισσότερες εφημερίδες στον κόσμο.

Με ένα πολύ κοντινό μαυρόασπρο προφίλ και τον τίτλο «Τραμποκάλυψη» κυκλοφόρησε η γαλλική Liberation, ενώ εξίσου λιτός πλην όμως περιεκτικός είναι ο τίτλος των New York Times και της Washington Post: «Trump Triumphs» (Ο Τραμπ θριαμβεύει).

Η αμερικανική Daily News αναποδογύρισε συμβολικά την αμερικανική σημαία, ενώ η Wall Street Journal κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο πρόεδρος Τραμπ» και τον κατακόκκινο χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις περισσότερες πολιτείες.

«Ο Τραμπ ξεπερνά τις προσδοκίες σε μία δραματική νύχτα για τους Δημοκρατικούς» είναι ο τίτλος της βρετανικής Guardian, ενώ στην ηλεκτρονική της έκδοση η Independent αναρωτήθηκε: «Πρόεδρος ο Τραμπ;».

Γερμανικά ΜΜΕ

Sueddeutsche Zeitung: Nίκη ενός ανθρώπου χωρίς αναστολές, είναι ο τίτλος της εφημερίδας του Μονάχου και συνεχίζει: «Πρόεδρος ο Tραμπ: Για πολλούς ο χειρότερος φόβος έγινε πραγματικότητα. ΟΙ ΗΠΑ στράφηκαν προς μια αυταρχική ηγετική προσωπικότητα, η δημοκρατία βρίσκεται προ μια ιστορικής προκλήσεως».

Deutsche Welle: «Η ιστορική νίκη του Τραμπ, η αμήχανη δύση και τα ανοιχτά θέματα», είναι ο τίτλος της και συνεχίζει: «Αυτό το οποίο δεν μπορούσε καν να φανταστείι κανείς συνέβη: O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το σοκ είναι μεγάλο και οι συνέπειες για τς ΗΠΑ και  όλον τον κόσμο είναι δύσκολο να να τις προβλέψει κανείς».

Frankfureter allgmeine Zeitung: «Ο εκδικητής στον Λευκό Οίκο», είναι ο τίτλος της. «Πολλοί φοβόντουσαν τη νίκη του», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης,  αλλά ο φόβος έγινε πραγματικότητα διότι "η εξέγερση του λαϊκισμού" ήταν ισχυρότερη από όλες τις προειδοποιήσεις για το ότι  ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος

Handelsblatt: «Ο Τραμπ θριαμβεύει και κάνει τον κόσμο να τρέμει. O δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταρρέει, είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας. Στις χρηματαγορές εξαπλώνεται  φόβος», γράφει.  H νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες της εκλογής του. Ο δείκτης DAX  στη Φρανκφούρτη καταγράφει το πρωί  απώλειες  της τάξεως του 3%.

FAZ: Ο εκδικητής στον Λευκό Οίκο

Αρχικά είχε τεθεί το θέμα εάν θα αποδεχόταν μία ήττα με μικρή διαφορά, διότι υπήρχαν ενδείξεις, όπως ισχυριζόταν, ότι “οι σκοτεινές δυνάμεις του συστήματος” θα εμπόδιζαν τη νίκη του. Μετά από μια δραματική νύχτα η οποία δεν έχει όμοιά της, το θέμα δεν τίθεται πλέον διότι δεν θα διαδεχτεί η Χίλαρι Κλίντον τον πρόεδρο Ομπάμα για να γράψει ιστορία, αλλά στον Λευκό Οίκο θα μετακομίσει ο μεγιστάνας των ακινήτων, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τη νίκη Τραμπ.

Oι υποστηρικτές της Κλίντον βρίσκονται τώρα σε σοκ, ενώ οι εταίροι της Αμερικής έχουν μείνει εμβρόντητοι, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί και αυτό  έγινε διότι η “εξέγερση του λαϊκισμού” ήταν ισχυρότερη από κάθε προειδοποίηση για τον απρόβλεπτο Τραμπ, διότι οι λευκοί εργάτες ενδύθηκαν το ένδυμα του δημαγωγικού μηνύματος του επικριτή της παγκοσμιοποίησης, η οποία κρατά όμηρο το διεθνές εμπόριο.

Ο Τραμπ κινητοποίησε λευκούς ψηφοφόρους στην επαρχία, σε παλιές βιομηχανικές περιοχές, με αναπάντεχο τρόπο. Ο λαϊκισμός και ο οικονομικός εθνικισμός άγγιξαν τους λεγόμενους «απλούς» ανθρώπους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από την οικονομική ελιτ, εξαιρούνται από την οικονομική και περιφρονούνται από την πολιτιστική ελίτ. Ο Τραμπ κατάφερε αυτήν την απογοήτευση και την πικρία να την οικειοποιηθεί  με επιτυχία. Ολες οι εικασίες ότι η ρητορική του θα απομακρύνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους αποδείχθηκε λανθασμένη. Το δε Κονγκρέσο παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, όπως επισημαίνει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία το Ομπάμα. Συκοφαντήθηκε ως σύμβολο ενός υποτιθέμενου διεφθαρμένου συστήματος. Η αντισυστημική θύελλα η οποία ξεκίνησε ήδη υπό την μορφή του ανταγωνιστή της Μπέρνι Σάντερς, αποδείχτηκε ισχυρότερη από την καμπάνια συναίνεσης της ίδιας. Πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εκδικηθούν από πικρία, απογοήτευση και οργή για την οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αλλαγή από την οποία αισθάνονταν να απωθούνται.

Και τώρα λοιπόν ο Τραμπ. Τι θα πράξει για να ενώσει τη διχασμένη χώρα; Το θέλει καν ο ματαντόρ της λευκής ανάπτυξης; Διαθέτει σχέδιο για την ανανέωση της χώρας στο εσωτερικό και την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στον κόσμο; Αυτά είναι όλα ανοικτά θέματα και γι αυτό οι αμφιβολίες είναι τόσο μεγάλες, τονίζει η FAZ.
Ενα είναι βέβαιο : Μετά το Brexit δίνεται ένα νέο κτύπημα στο δυτική τάξη πραγμάτων. Η οργή πολλών Αμερικανών ήταν όπως φαίνεται ισχυρότερη από τον δισταγμό να αναλάβουν το ρίσκο ενός επικίνδυνου πειράματος αλλαγής κατεύθυνσης.

Για τους φίλους της Αμερικής και τους συμμάχους ισχύει το ότι θα πρέπει τώρα να εξοικειωθούν με τη νέα κατάσταση και να προσδεθούν καλά.


FT: Οι 7 πολιτικές Ομπάμα που ίσως ανατρέψει ο Τραμπ
H εντυπωσιακή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προμηνύει μία σειρά ριζικών ανατροπών σε πολιτικές, εσωτερικές και εξωτερικές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.  Η προεδρία Τραμπ μπορεί να ανατρέψει εμβληματικά επιτεύγματα του Μπαράκ Ομπάμα, όπως το Obamacare (για το σύστημα υγείας), την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για τη διαμόρφωση μίας νέας πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διαλυθούν, καθώς τώρα είναι πιθανό ένα αισθητά πιο συντηρητικό δικαστήριο. Μεγάλες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στην εξωτερική πολιτική.
   
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής - οι επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών ενίοτε αποδεικνύονται λιγότερο ουσιαστικές από ότι έχουν διαφημισθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, επτά πολιτικές που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή με την προεδρία του Τραμπ, σημειώνει το δημοσίευμα.

    1. Εμπόριο
Ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

    2. Εξωτερική Πολιτική
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί  στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την ισλαμική χώρα, θα ξηλωθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    3. Υγεία
Ο Τραμπ έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες.

    4. Φορολογική πολιτική
Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

    5. Ανώτατο Δικαστήριο
Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία, πιθανόν για μία γενιά. Αντί τούτου, ο Τραμπ θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

    6. Κλιματική Αλλαγή
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Ομπάμα με την Κίνα. Ο Τραμπ λέει, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

    7. Μετανάστευση
Είναι το θέμα που προκάλεσε τα περισσότερα πάθη στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ όσο και μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήταν διατεθειμένοι να αποτρέψουν την είσοδό του στον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος Πρόεδρος  Ομπάμα είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ο Τραμπ στήριξε την εκστρατεία του στη δέσμευση να κτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11 εκατομμυρίων μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί τούτων «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Πρωτοσέλιδα αμερικανικού Τύπου

Το πρωτοσέλιδο των New York Times: Ο Τραμπ θριαμβεύει. Ο μεγιστάνας αουτσάιντερ καταλαμβάνει την προεδρία προκαλώντας σοκ στην Κλίντον.


Το εξώφυλλο της Wall Street Journal: Ο Πρόεδρος Τραμπ

Το εξώφυλλο της Washington Post: Ο Τραμπ θριαμβεύει

Το εξώφυλλο της USA Today: Ο Πρόεδρος Τραμπ
Ρωσικά ΜΜΕ: Παταγώδης αποτυχία της οικογένειας Κλίντον

Με ικανοποίηση και δόση ειρωνία αντιμετωπίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ τις εξελίξεις στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Τι πρέπει να γίνει στην τάδε Πολιτεία για να κερδίσει η Χίλαρι; Πως μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε τρεις ακόμα για να έρθει πρώτη η Χίλαρι;» Αυτές τις αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ μετέδιδαν από τις ΗΠΑ απεσταλμένοι μεγάλων ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών με περισσή δόση ειρωνείας και διακωμώδησης του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Στη Μόσχα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το «πρέσσιγκ» των αμερικανικών αρχών προς Ρώσους διπλωμάτες εκεί, να μην τολμήσουν να πλησιάσουν προς εκλογικά κέντρα.

Από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση, εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα είναι υπέρ του Τράμπ, ωστόσο, στις αναλύσεις των ΜΜΕ, εκφράζεται ένα είδος ικανοποίησης από την «παταγώδη αποτυχία» μιας εκστρατείας από την πλευρά της Κλίντον, που βασικό μοτίβο της, τουλάχιστον αναφορικά με τα διεθνή θέματα, ήταν η έκφραση μιας άκρατης ρωσοφοβίας.

Ιταλικά ΜΜΕ

Παραλληλισμούς της νίκης Τραμπ με εκείνης του Μπερλουσκόνι, το 1994, επιχειρούνται την ίδια ώρα στην Ιταλία. Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Άλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, δεδομένου ότι και οι δυο βασίστηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μη θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής» για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!