Επίθεση με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας

Σημειώνεται ότι η χειροβομβίδα κατέληξε στο πεζοδρόμιο μπροστά από την περίφραξη, στην είσοδο της Πρεσβείας και όχι στο προαύλιο αυτής. Στο σημείο εντοπίστηκε και η περόνη της χειροβομβίδας, αμυντικού τύπου όπως όλα δείχνουν, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκε και ένας μικρός κρατήρας. Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., παρόλα αυτά οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν ύστερα από θρασύτατο τρομοκρατικό χτύπημα στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Πρωτεύουσας… και μάλιστα μόλις μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Λ. Βασιλίσσης Σοφίας αποκλείστηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και παρέμεινε κλειστή μέχρι και λίγο πριν τις 08:30 το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονταν μέχρι και εκείνη την ώρα, άντρες των ΤΕΕΜ που συνέλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Λίγο μετά την επίθεση, εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη μία μοτοσικλέτα στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους, που εξετάζεται αν είναι αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες και η οποία μεταφέρθηκε με γερανό στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση. Η μοτοσικλέτα είναι βεβαίως κλεμμένη όπως και οι πινακίδες.

Σύμφωνα με πρόεδρο της Ένωσης Ειδικών Φρουρών και δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, οι δράστες διέφυγαν προς τα Εξάρχεια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική αυτή επίθεση έγινε σε ένα καλά φωτισμένο σημείο τα ξημερώματα με εκατοντάδες κάμερες να παρακολουθούν διαρκώς, όπως οι κάμερες ασφαλείας της γαλλικής Πρεσβείας, της Βουλής, της Τροχαίας κλπ.

Όλα αυτά τα υλικά συγκεντρώνονται και θα εξεταστούν καρέ-καρέ στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένονται τυχόν αντιδράσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό αλλά και η ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση που κρύβεται πίσω από αυτή την θρασύτατη ενέργεια. Ο ελαφρά τραυματίας αστυνομικός που βρισκόταν μέσα στο κουβούκλιο τη στιγμή της έκρηξης μεταφέρθηκε στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 όπου νοσηλεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες επέλεξαν ένα εύκολο χτύπημα, δηλαδή τη ρίψη χειροβομβίδας και όχι την τοποθέτηση βόμβας που θα ήταν υψηλού ρίσκου κίνηση για αυτούς στην συγκεκριμένη περιοχή και επέλεξαν την γαλλική Πρεσβεία ίσως με την λογική ήταν πιο εύκολος στόχος π.χ. από την Αμερικάνικη και γιατί ήταν πιο κοντά η διαφυγή τους στα Εξάρχεια. Ενδεχομένως στην ανάληψη ευθύνης όποτε και όταν αυτή γίνει, οι δράστες να αναφερθούν στους λόγους που επέλεξαν την γαλλική Πρεσβεία, ωστόσο οι αστυνομικοί επιμένουν ότι ο στόχος ήταν συμβολικός και ήθελε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα όχι τόσο προς τη Γαλλία όσο σε άλλους.

Αυτό που έχει τη σημασία του βεβαίως είναι ότι μπορεί να επέλεξαν το φαινομενικά «εύκολο» χτύπημα, αλλά δεν τους ένοιαζε αν θα αφήσουν θύματα πίσω τους. Ο αστυνομικός αν είχε εντελώς ανοιχτή και όχι μισάνοιχτη την πόρτα του θωρακισμένου κουβούκλιου ενδεχομένως θα είχε υποστεί πολύ χειρότερους τραυματισμούς, όπως και τυχόν διερχόμενος, γιατί μπορεί να ήταν σχετικά άδειοι οι δρόμοι, αλλά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες περνούσαν από το σημείο την στιγμή της έκρηξης και ίσως για αυτό τον λόγο δεν επέλεξαν και οι αστυνομικές δυνάμεις να εμπλακούν σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους δράστες.

Την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση.

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.

Υπογράμμισε τέλος ότι «οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!